Technológie

Inteligentné hodinky z Maďarska žnú úspechy

"Maďarský dizajnér Gábor Balogh ukázal svetu vlastnú predstavu toho, ako by mali vyzerať inteligentné hodinky. A jeho vízia si vyslúžila mimoriadny úspech na internete. "

Erik Stríž, 13. marca 2014 12:00
Inteligentné hodinky Triwa Foto: Behance - Gábor Balogh


Inteligentné hodinky, takzvané “smartwatch”, sú ešte stále iba v plienkach. Výrobcovia ako Samsung a Sony síce už svetu predstavili ich predstavu toho, ako by mali vyzerať a fungovať, nie sú však po vôli každému. Aj Samsung Gear a tiež Sony Smartwatch sú priveľmi futuristické, veľmi na seba upozorňujú a majú rozmery, ktoré nie sú práve ideálne.

Inteligentné hodinky Triwa Foto: Behance - Gábor Balogh

Presne opačným smerom sa vydal koncept od maďarského dizajnéra Gábora Balogha. Ten na medzinárodne rešpektovanom serveri Behance uverejnil niekoľko fotografií jeho predstavy o inteligentných hodinkách, pričom už niekoľko hodín po zverejnení si vyslúžil priazeň tisícok ľudí na celom svete. Aj napriek tomu, že tieto hodinky zatiaľ nie sú reálnym produktom, celkom jednoznačne si ich vieme predstaviť na pultoch špecializovaných predajní. Stačilo by snáď iba to, aby si Gábor sadol za jeden stôl s veľkými značkami a predal im svoje znalosti a vízie.

Inteligentné hodinky Triwa Foto: Behance - Gábor Balogh

Hodinky s koncepčným pomenovaním Triwa majú jednoduchý elegantný vzhľad, kovové puzdro, kožené remene s textilným šitím a trojicu ovládačov - dve tlačidlá a jeden otočný volič. Ciferník bol nahradený okrúhlym displejom s jednoduchým grafickým prostredím. Žiadne dizajnové výstrelky, iba elegancia, jemnosť a tým pádom aj určitá forma prémiovosti.

Na digitálnom ciferníku sa v stand-by režime zobrazuje iba grafika analógových hodín s ručičkami, piktogrammi o stave hodiniek a aktuálnym dátumom. Schopnosti hodiniek sa prejavujú až vtedy, keď sa pripoja k smartfónu a na ten niekto zavolá. Na displeji hodiniek sa objaví informácia o mene a čísle volajúceho, ponúknu tiež možnosť hovor prijať alebo odmietnuť pomocou stláčania obrúče okolo displeja.

Inteligentné hodinky Triwa Foto: Behance - Gábor Balogh

Hodinky Triwa plnia aj funkciu malého navigačného zariadenia so zobrazením máp v upravenej jednoduchej grafike, športového asistenta, digitálneho kompasu, hudobného prehrávača a pravej ruky smartfónu, na ktorej je možné čítať prichádzajúce správy a notifikácie.

Inteligentné hodinky Triwa Foto: Behance - Gábor Balogh

Krásne hodinky Triwa od Gábora Balogha zatiaľ nie sú produktom, ktorý by ste si mohli zakúpiť. Jednoznačne sa však stotožňujeme s tvrdením, že by sa výrobcovia inteligentných hodiniek mali snažiť o aktívnejšie využívanie klasického elegantného dizajnu. Hodinky Triwa sú krásnou ukážkou toho, ako by to malo vyzerať v praxi.

Komentáre