Technológie

Slovenskí študenti pocestujú na olympiádu robotov do Washingtonu

"Roboty budú zbierať a umiestňovať farebné loptičky a sú vstupnou bránou k riešeniu veľkých a závažných svetových problémov."

Erik Stríž, 23. júna 2017 10:00
Študenti bilingválneho gymnázia Galileo School budú reprezentovať Slovensko na robotickej olympiáde FIRST Global Challenge 2017 Foto: adamplesnik.com
Washington D.C. bude hostovať nie celkom tradičné preteky - robotickú olympiádu organizácie FIRST Global, v ktorej budú súťažné tímy predvádzať svoje zručnosti v stavbe a programovaní robotov.

Slovenskí tím študentov z bilingválneho gymnázia Galileo School v Bratislave bude v júli súťažiť so svojím projektom Vianočka. Snaží sa splniť rovnaké kritériá od organizátora súťaže ako všetky ostatné tímy. V jednej disciplíne s názvom H2O Flow budú musieť roboty v miernom teréne pracovať s farebnými loptičkami a dostať ich do správnych otvorov. Súčasťou hry je bodovanie, ktoré napokon určí víťaza.

Zdroj: H2O FLOW - 2017 FIRST Global Challenge (YouTube)

Projekt Vianočka si vyžiadal tri mesiace práce gymnazistov, počas ktorých skladali a programovali. Osem študentov bratislavského gymnázia získalo potrebné nástroje na stavbu robotov práve pred štvrťrokom a ako uvádza formálna správa k robotickej olympiáde, ich úlohou je aj reprezentácia Slovenska v čo najlepšom svetle, čo okrem iného často zahŕňa napríklad aj natáčanie reprezentačného videa s komentárom v angličtine aj slovenčine.

FIRST Global Challenge 2017 sa uskutoční vo Washingtone v dňoch 16. až 18. júla a bude hosťovať súťažiacich z celého sveta - dovedna 161 tímov zo 198 krajín vrátane takých exotických, akými sú Etiópia, Kostarika, Kapverdy, Benin, Sierra Leone či Zimbabwe. Sýrsky národný tím sa predstaví s družstvom sýrskych utečencov.

Zdroj: FIRST GLOBAL Field Testing (YouTube)

Organizácia FIRST Global má vysoké ciele. Chce aj pomocou tohto medzinárodného podujatia podnietiť záujem o riešenie veľkých svetových problémov súvisiacich napríklad s prístupom k čistej pitnej vode a v tomto kontexte zvýrazňuje dôležitosť vedecko-technologických, strojárskych a matematických zručností ( z angl. skr. STEM). Práve tento typ vzdelávania mládeže považuje za najdôležitejší, ak má nastupujúca generácia riešiť vážne existenčné problémy ľudstva.


ODPORÚČAME TIEŽ:
Ľuďom na internete prekáža nielen reklama, ale tiež vlastní priatelia
Týždeň bez smartfónu. Aký vplyv mal experiment na naše zvyky?
Moodo umožní kontrolovať vône v domácnosti cez smartfón
Kancelársky papier bude modrý a tlač dočasná, v Číne sa deje revolúcia

Komentáre