Technológie

Týždeň bez smartfónu. Aký vplyv mal experiment na naše zvyky?

"Svetový deň bez mobilu by sa pokojne mohol premenovať na Deň bez smartfónu. Vydržali by ste to?"

Katarína Bačová, 6. februára 2017 10:00
Používanie smartfónov nám prináša do života množstvo vychytávok. Foto: Pixabay
Smartfóny sa pomerne rýchlo stali bežnou súčasťou našich životov. Len málo ľudí, hlavne z mladšej a strednej generácie, si vie ešte predstaviť život s obyčajným mobilom. Chytrý telefón nám poskytuje možnosť kedykoľvek sa pripojiť na internet, fotografovať a zhotovovať videá v primeranej kvalite, zdieľať ich i komunikovať na sociálnych sieťach. S mobilom vstávame a s ním aj zaspávame.

Lenže smartfóny majú aj svoju tienistú stránku. Rýchlo starnú a po čase môžu mať problémy zvládať všetky nové aplikácie. Tiež sa občas kazia. Nejeden používateľ sa teda nachvíľu musí svojho spoločníka zriecť a zo zásuvky vytiahnuť, starší „menej chytrý model“. Na týždeň sme sa museli smartfónu vzdať aj my, využili sme to na malý experiment. V čom nám smartfón najviac chýbal a ako sa zmenilo naše správanie?

Koniec internetu pred spaním


Čítali sme už množstvo štúdií, ktoré tvrdia, že používanie smartfónu pred spaním narúša kvalitu spánku. Lenže, kto odolá volaniu správ od priateľov a horúcich noviniek z internetu? Počas nášho experimentu sme sa toho museli vzdať nedobrovoľne. Počítač bol už vypnutý a na „starej šunke“ sa žiadny internet nekonal. Možno sme prvý deň mali trochu abstinenčné príznaky, no v konečnom dôsledku sa dostavil hlavne dobrý pocit. Pred zaspávaním mal človek čistejšiu myseľ a nemusel sa zaoberať ani odpisovaním na otravné správy ponocujúcich známych.

So svojimi smartfónmi trávime naozaj veľa času. Foto: TASR/AP


Hodinky sú opäť v móde


Horšie bolo vstávanie. Polyfonické zvonenie na budíku je jedna vec, no to, že si nemôžete nastaviť viac ako jeden čas budenia, vec druhá. Asi výrobcovia rátali s tým, že po tom hrozivom vyzváňaní sa určite vykotúľate z postele. Skúškou sebadisciplíny bolo aj denné nastavovanie budíka. Ak totiž vstávate každý deň v iný čas, musíte si na to vopred spomenúť a upraviť čas budenia.

So starším telefónom opäť získali na vážnosti hodinky. Zrazu sme zistili, že žiadne ďalšie informácie nám netreba a mobil zbytočne nemusíme vyťahovať z tašky.

Menej nabíjania


A prichádza najväčšia výhoda. Starší mobil s menším množstvom funkcií je rozhodne menej náročný na nabíjanie. Za celý týždeň sme ho dobíjali iba raz! Pri dnešných smartfónoch si to dnes mnohí nevedia ani predstaviť, stávame sa doslova pripútaný k elektrickej zásuvke.

So starším mobilom sme strávili oveľa menej čase nabíjaním. Foto: TASR/AP


Príjemná bola aj veľkosť mobilu. Vďaka svojim rozmerom sa bez problémov zmestil do vrecka aj priečinku v kabelke, ktorý zväčša už dnešným mobilom s väčšou obrazovkou nevyhovuje.

Klasika nesklame, no technológie nespia


Ak to máme zhrnúť, smartfón nám chýbal hlavne kvôli internetu a fotoaparátu. Treba však poznamenať, že starší mobil bez problémov napĺňal svoje primárne funkcie – telefonovanie a prijímanie textových správ. Ak máte dynamické povolanie, asi by vám už dnes nestačil, no občas je naozaj osviežujúcou zmenou. Skúste to aj vy. Alebo odložte telefón úplne, veď dnes, 6. februára, je Svetový deň bez mobilu.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Ľuďom na internete prekáža nielen reklama, ale tiež vlastní priatelia
Microsoft necháva umelú inteligenciu hrať hry, iní ju učia farmárčiť
Francúzi majú právo odpojiť sa od pracovných e-mailov priamo v zákone
Všetky vlaky v Holandsku jazdia na veternú energiu

Komentáre