Technológie

Nový spôsob doručovania: Balíky v Zürichu doručujú drony

"V Zürichu bol nedávno spustený pilotný projekt efektívnych dodávok produktov elektronického obchodu na požiadanie s použitím transportérov a dronov."

Peter Škorňa, 26. januára 2018 9:00
Foto: Daimler AG
Pilotný projekt, ktorý spustili americká spoločnosť Matternet, venujúca sa vývoju dronových systémov, švajčiarsky internetový portál siroop a Mercedes-Benz Vans, predstavuje medzník pre autonómne letecké systémy: prvýkrát sa drony používajú na mnohé účely autonómne a bez očného kontaktu. Transportéry pritom slúžia ako pristávacie plošiny v mestskom prostredí. V rámci projektu sa tak testuje plne automatizovaný dronový systém elektronického obchodu.

Úspešné testovanie


Pilotný projekt trval tri týždne. V priebehu tohto obdobia si zákazníci objednávali vybrané produkty, vážiace maximálne dva kilogramy a vhodné na prepravu dronmi, na spomínanom internetovom portáli. Ponuka produktov zahŕňala napr. kávu alebo elektronický tovar. Zákazníkom bola objednávka doručená v ten istý deň. Obchodník naložil drony hneď po prevzatí objednávky vo vlastných priestoroch. Drony následne leteli k niektorému z dvoch vozidiel zapojených do projektu, s integrovanou pristávacou plošinou pre drony. Transportéry sa zastavili na niektorom zo štyroch jasne vymedzených miest stretnutia na území Zürichu. Doručovateľ balíkov na tomto mieste prevzal produkty a vyexpedoval ich ku koncovým zákazníkom, kým sa drony zatiaľ vrátili k obchodníkovi.



Množstvo výhod


Používanie transportérov ako inteligentných, mobilných pristávacích plošín pre drony umožňuje rôzne prípady použitia a má množstvo výhod: dosahuje sa kratší cyklus dodávky a nižšie náklady v porovnaní s už dostupnými dodávateľskými službami. Dodania nie sú závislé od dopravnej situácie, a preto ich možno vybaviť rýchlejšie. Integrácia dronových systémov do logistického reťazca bez zmeny správania zákazníka. Zásielku zákazníkom ako zvyčajne odovzdá vodič. Obchodníci a logistické spoločnosti môžu svojim zákazníkom poskytnúť ozajstné dodávateľské riešenie na požiadanie bez nutnosti vybudovania prídavnej infraštruktúry. Firmy s flotilou transportérov môžu svoje vozidlá využiť ešte účinnejšie a môžu poskytovať služby na požiadanie. A nakoniec, drony pristávajú na streche transportéra vo výške približne dva metre, čo zaručuje bezpečnosť okoloidúcich.

Komentáre