Technológie

Nové funkcie v mobiloch budú hlavne o bezpečnosti

"Tento týždeň je na technologické novinky veľmi bohatý. Jednu však fanúšikovia modernej techniky čakali už dlho - novú generáciu systému Android pre mobily a tablety. "

Erik Stríž, 2. októbra 2015 9:00
Android 6.0 Marshmallow v nových mobiloch Nexus Foto: Google
Operačný systém Android je v našom modernom svete fenoménom, pretože zjednodušil prácu a význam mobilných telefónov v našom živote. Vytvoril totiž základ pre spúšťanie prakticky akejkoľvek funkcie, pričom aj bez vylepšení od iných výrobcov vyzerá veľmi dobre.

Najnovšia generácia tohto systému sa volá Marshmallow a verzia nesie označenie 6.0. Pre bežného človeka to nemusí byť veľmi zaujímavá téma, ale pre odborníkov predstavuje Android Marshmallow veľký skok vpred. Sústreďuje sa na bezpečnosť a kvalitnejší používateľský zážitok. Aj v lacných telefónoch a tabletoch môžete mať také prostredie, ktoré je nielen pekné, ale aj rýchle, spoľahlivé a ochráni vás pred hrozbami internetu.

Budete si môcť vybrať, čo môžu aplikácie robiť

Zásadnou inováciou systému Android Marshmallow je funkcia App Permissions. Postará sa o to, že pri inštalovaní každej novej aplikácie budete mať na výber, čo jej chcete dovoliť robiť so svojím smartfónom a tabletom.

Napríklad, keď si hra vyžaduje možnosť realizovania spoplatnených hovorov, je zrejmé, že tu nie je všetko ako má byť. Nemusí ísť hneď o skrývajúci sa vírus alebo podvod, ale o nedostatok samotnej aplikácie. Tým, že túto možnosť pre danú aplikáciu zablokujete, sa vyhnete prípadným problémom.

Zakazovať alebo dovoľovať prístupy aplikácií k iným funkciám zariadenia budete môcť aj dodatočne, stačí si v nastaveniach vybrať položku App Permissions.

Ak nejakej aplikácii zakážete všetky povolenia okrem jej samotného spustenia a počas jej behu zistíte, že niektorú funkciu napokon aj tak potrebujete, nič sa nedeje - systém sa vo chvíli takejto potreby sám spýta, či aplikácii poskytnete k funkcii prístup. Príkladom môže byť služba WhatsApp - ak by ste jej zakázali hovory a aj tak by ste v aplikácii takúto možnosť využili, Android sa vás opýta v malom okienku, či chcete pre tentokrát udeliť povolenie.

K záveru je potrebné uviesť, že táto funkcia nie je v mobilných telefónoch a tabletoch úplnou novinkou. Zariadenia značky Apple sú ňou vybavené už roky a práve to je jeden z dôvodov, prečo je systém iOS tak bezpečný. Skutočnosť, že funkciu teraz preberá aj Android, nemusí byť nutne kopírovanie, ale konečne vychádzanie v ústrety zákazníkom.

Android 6.0 Marshmallow v nových mobiloch Nexus Foto: Google

Ochrana peňazí pomocou vlastných odtlačkov

Súčasťou nového Androidu je natívna podpora pre celkom nový typ hardvéru - senzorov odtlačkov prstov. Už dnes máme v predaji niekoľko smartfónov, ktoré túto technologickú vymoženosť ponúkajú, ale až teraz sa jej podpora stáva súčasťou akéhosi základného softvérového balíčka.

Senzory odtlačkov prstov, takzvané Fingerprints sensors, nachádzajú uplatnenie v rozpoznávaní používateľa na základe jeho biometrických údajov. Žiadne heslo, fotografia alebo ťahanie prsta po displeji, toto riešenie je oveľa bezpečnejšie.

Dnes sa s odtlačkami nepočíta iba pri odblokovaní displeja, ale aj pri platbách v obchode. Predstavte si, že prídete do obchodu, spravíte nákup a namiesto hotovosti alebo platobnej karty vyberiete svoj mobil. Pomocou technológií NFC a senzora odtlačkov prstov potom zrealizuje platbu rovnako rýchlo, ako keď platíte bežnou kartou na PIN kód.

Toto nie je budúcnosť, ale prítomnosť, ktorá je spolu s novým Androidom navyše štandardizovaná. Rovnako, ako funguje služba Apple Pay, tak je aj Android Pay podporovaný významnými medzinárodnými spoločnosťami a predajnými sieťami.

Android 6.0 Marshmallow v nových mobiloch Nexus Foto: Google

Všetko bude zálohované okamžite

Tretí okruh, ktorý je významnou súčasťou pasívnej bezpečnosti, je zálohovanie údajov. Každý z nás produkuje veľké množstvo elektronických údajov - od kontaktov v telefóne po videá, o ktoré by sme prišli iba veľmi neradi. Napriek tomu si ich cielene nezálohujeme tak často, ako by to bolo potrebné.

Hovorí sa, že nezálohuje iba ten, kto ešte o nič dôležité neprišiel. Toto tvrdenie však so systémom Android a podpore od Google nebude platné - všetko sa totiž bude zálohovať automaticky. A týkať sa to nebude iba fotiek a videí, ale aj dokumentov akéhokoľvek obsahu s veľkosťou do 25 megabajtov.

Je to veľká vec, pretože ak stratíte alebo zničíte telefón, bude jeho obsah (alebo aspoň jeho väčšia časť) zachovaný na vašom osobnom Google účte. Keď sa k svojmu účtu potom pripojíte z iného telefónu, všetko sa automaticky zosynchronizuje a vaše staré dokumenty budete môcť využívať aj naďalej.



ODPORÚČAME AJ:
Najtenšie telefóny na svete vás svojou hrúbkou prekvapia
Tieto smart hodinky sa stanú bestsellerom
Prestížny výrobca hodiniek predviedol smart náramok
Vzniká náhrada počítačovej myši, volá sa Flow a sleduje pohyby rúk
Nová generácia stetoskopov je na spadnutie

Komentáre