Technológie

Testovali sme: Yoga 2 Pro, ultrabook na štyri spôsoby

"Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro je skvelý ultrabook, ktorý môžete okrem klasického režimu využívať aj v tom tabletovom. Dokáže displej preklopiť na zadnú stranu. "

Erik Stríž, 15. apríla 2014 14:00
Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro Foto: Lenovo


Nároční zákazníci sa dnes neuspokoja len s klasickým výkonným notebookom. Zvyčajne už chcú využívať aj širšie možnosti, ktoré ponúka technologický pokrok, vyžadujú aj dotykové displeje, prípadne konvertibilitu. Práve táto konvertibilita je ústredným motívom ultrabooku Yoga 2 Pro. Lenovo k nej pridáva aj vynikajúce dielenské spracovanie a techniku, ktorá nebude zastaralá ani o niekoľko rokov.

Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro Foto: Lenovo

Priama skúsenosť predčí aj slová výrobcu


Keď si čítate oficiálne tlačové správy výrobcov elektroniky o najnovších produktoch, podozrivo často narazíte na superlatívy a oslavné (niekedy až revolučné) príhovory produktových manažérov. V prípade ultrabooku Yoga 2 Pro sa však zhodneme na tom, že trocha preháňania skutočne je na mieste.

Tento mimoriadne tenký a ľahký ultrabook nenechá chladným nikoho. Najmä v oranžovom prevedení vyzerá úžasne a keď ho roztvoríte, vtedy začnú emócie pracovať ešte o niečo viac. Nie je zvykom, aby dokázal nejaký produkt osloviť aj odborníkov na takejto úrovni, Lenovu sa to však podarilo.

Pozornosť a obdiv si získava jednoduchým elegantným dizajnom, krásnym 13-palcovým displejom s dotykovým ovládaním a rozlíšením až 3200×1800 pixelov, nízkou podsvietenou klávesnicou a celkovo kvalitnými krytmi. Ich povrch je matný, jedine strana s displejom je lesklá a celkom plochá. Na zariadení ani pri prekrúcaní nič nevŕzga, pánty sa pohybujú bez zasekávania a veľmi plynule.

Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro Foto: Lenovo

Štyri spôsoby použitia


Konvertibilita Yoga 2 Pro dosiahla zrejme najvyššej možnej úrovne, akej môže byť ultrabook schopný. Existujú dovedna štyri polohy, v ktorých možno zariadenie využívať plnohodnotne - ako notebook, tablet, stojan a stan. Na režimy notebook a tablet sme už zvyknutí, režimy stojan a stan sú pre nás stále trocha nezvyčajné. Nachádzajú však svoj priestor v širokom spektre aktivít, ktoré vykonávajú náročnejší používatelia.

Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro Foto: Lenovo

Ultrabook strednej vyššej triedy


Ultrabook Yoga 2 Pro, ktorý sme mali možnosť vyskúšať si redakčne, bol krásnou ukážkou modernej techniky zabalenej v ultratenkom tele. Procesor Intel Core i5 (1,6 a 2,3 GHz jadrá), 4 gigabajty pamäte RAM, 64-bitový systém Windows 8.1 a 128 GB disk sú základ, ktorý vás privíta do sveta rýchlosti, vysokého výkonu a spoľahlivosti.

Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro Foto: Lenovo

Samé pozitíva a jedno zásadné mínus


Na ultrabooku Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro poteší prakticky všetko. Úchvatný dotykový displej, skvelá klávesnica, maximálne kvalitné telo a kryty, vysoký výkon aj variabilita použitia. To, čo môže trocha narušiť dobrý dojem, je snáď iba jeho cena pohybujúca sa na úrovni okolo tisíc eur. To je aj za ultrabook stále vysoká suma.

Je však nevyhnutné akceptovať skutočnosť, že za kúsky dobrej techniky sa jednoducho platí. V tomto prípade by sme však mohli smelo tvrdiť, že sa takáto investícia vyplatí.

Komentáre