Technológie

Gymnazisti z Košíc vyvinuli ekologický tuhý čistič

"Zvíťazili s ním včera vo finále slovenského kola globálneho projektu Social Innovation Relay (SIN) a spolu s víťazmi z 11 ďalších krajín postúpili do svetového finále, ktoré bude 16. júna online."

TASR/Webmagazin.sk, 28. mája 2020 15:56
Ekologický tuhý čistiť vyvinuli a predávajú študenti gymnázia z Košíc. Foto: Archív REN


Medzi 10 finálnymi tímami, ktorých vybrala porota zložená z odborníkov na sociálne inovácie, boli rôznorodé a zaujímavé projekty. Študenti sa zameriavali na ekológiu, a práve tieto projekty najviac zaujali odbornú porotu národného finále, ktorú tvorili špecialisti zo spoločnosti NN Slovensko a vedúca Katedry sociálneho rozvoja a práce Ekonomickej univerzity v Bratislave, Ing. Eva Pongrácz, PhD.

Porota najviac ocenila projekt gymnazistov z Košíc združených v tíme s názvom REN. Ten porote predstavil svoj produkt TUČI. Ide o tuhý ekologický čistič, ktorý už Košičania úspešne vyrábajú a predávajú v ekologických predajniach po Slovensku. Je vyrobený výhradne z prírodných materiálov a odstraňuje mastnotu vo vode akejkoľvek teploty. „Teší nás, že sa nám podarilo uspieť v celonárodnom finále, a to napriek silnej konkurencii. Na celosvetové kolo sa svedomito pripravíme. Veríme, že budeme Slovensko úspešne reprezentovať,“ povedal po víťazstve v slovenskom finále Lukáš Weiszer z tímu REN. Podľa jeho slov firma plánuje v blízkej dobe rozšíriť svoje pôsobenie na slovenskom trhu. „Taktiež by sme radi vylepšili vizuálnu identitu našej firmy a rozšírili náš nápad a produkt aj do zahraničia,“ dodáva Weiszer.

„Sme veľmi radi, že historicky prvé online finále celoslovenskej súťaže Social Innovation Relay prebehlo úspešne. Počas školského roka sa do projektu sociálneho podnikania zapojilo viac ako 1600 študentov, ktorí vypracovali 120 podnikateľských nápadov. Víťazný tím postupuje do globálneho finále, v ktorom si zmeria svoje sily so študentmi z rôznych krajín, vrátane Japonska, Grécka či Singapuru. Social Innovation Relay je skvelý projekt, vďaka ktorému vstupujú na trh šikovní mladí podnikatelia a riešia svojimi produktami a službami sociálne problémy. Komunikačné zručnosti, finančná gramotnosť, podnikateľské skúsenosti, tímová práca či krízový manažment sú cennými zručnosťami, ktoré naši študenti nadobúdajú,“ povedala Eva Vargová, riaditeľka neziskovej organizácie Junior Achievement (JA) Slovensko, ktorá projekt zastrešuje.

Víťazný tím REN tvoria gymnazisti z Košíc. Foto: Archív REN


Komentáre