Technológie

E-šport na Slovensku: Aké sú 3 najčastejšie hry?

"Na prvý pohľad téma ktorá nemá pre väčšinu ľudí bližší význam, e-šport. Na Slovensku je ale veľmi obľúbený."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 1. septembra 2022 15:48
Foto: Unsplash.com
Na profesionálnej hernej scéne sa výrazne presadzujú tri hry: Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends a Dota 2.

Elektronické športy sú celosvetovým fenoménom, ktorý si získava popularitu nielen medzi sponzormi a hráčmi, ale aj z hľadiska Streamerov, Youtuberov a rekreačných hráčov. Hry, ktoré sú považované za najväčšie, ale naopak nie sú všetky kvalitne vytvorené a nemajú predpoklad že ich ľudia budú sledovať. Sú to preto práve odmeny ktoré hráčov lákajú

Stratégia StarCraft bola prvým veľkým trendom e-športu. Spolu s hrou Warcraft III sa dokonca vysielala v Južnej Kórei na televízií. Scéna e-športu v Južnej Kórei je totiž veľmi populárna. Najlepšie hry a najúspešnejší profesionálni hráči sa často líšia.

CS:GO alebo večný kráľ E-športu.

S ďalšími pokrokmi sa hra Counter-Strike: Global Offensive stala najpopulárnejším elektronickým športom. CS:GO je najnovšia verzia legendárnej hry Counter-Strike.

Keďže hra Counter-Strike neustále drží krok s ostatnými celosvetovými súťažami, ako sú Dreamhack a Intel Extreme Masters, je to jediný elektronický šport, ktorý si udržal svoju popularitu.

Má totiž viacej záujmov ktoré lákajú sledovateľov. hráč si môže kupovať originálne obaly na zbrana, získať ich v hre a následne i predať online. ďalej sú tu rôzne mapy, stratégie a spôsoby ako efektívne vyhrať a hlavne je tu tímový duch ktorý drží ľudí, podobne ako pri iných športoch, prilepených k obrazovke.

Pokiaľ máte záujem si na svoj najobľubenejší tím taktiež vsadiť, skúste šťastie s bonusom len pre Vás na https://online-stavkovanie.com/akcny-kod-tipsport/.

LOL: League of legends alebo zosadený kráľ

Hoci sme to už spomínali, stojí za to znovu pripomenúť, že CS:GO v roku 2018 prekonal League of Legends (LoL) z hľadiska sledovanosti elektronických športov.

LoL, ktorá je najhranejšou počítačovou hrou v kórejských PC kaviarňach, zaznamenala prvýkrát v rámci e-športov pokles sledovanosti. Hra má 143 rôznych postáv, z ktorých každá má jedinečný súbor zručností.

Päťčlenné tímy bojujú o kontrolu troch línií na mape, pričom cieľom je zničiť nepriateľskú základňu. Napriek mnohým konkurentom z kategórie MOBA sa zaujímavý strategický počin spoločnosti Riot Games stále drží na vrchole rebríčka e-športov.

V Severnej Amerike, Európe, Južnej Kórei, Brazílii a ďalších krajinách sa koná niekoľko ligových súťaží. Zatiaľ čo Severná Amerika má najväčšiu ligu, Južná Kórea dominuje na scéne, keďže jej tímy získali päť z ôsmich titulov majstra sveta.

Masovo populárnu online videohru League of Legends podporuje aj jej vývojárske štúdio, ktoré finančne podporuje komunitné turnaje s cieľom rozvíjať elektronické športy s hráčmi. Medzi najobľúbenejšie tímy u fanúšikov patria Team Solo Mid, SK Telecom T1, Fnatic a Cloud 9.

DOTA 2: Stálica za najväčšie peniaze?!

Napriek tomu, že Dota 2 dosiahla medzinárodný úspech, stále nedokáže prekonať League of Legends, čo sa týka sledovanosti. V jednej oblasti však Dota 2 žiari: v sumách vyhraných na turnajoch.

Vzhľadom na svoju popularitu v Južnej Kórei je LoL kameňom úrazu. Dota 2 však vďaka podpore komunity dokáže víťazom poskytnúť milióny dolárov, keďže hráči si počas turnajov kupujú herné predmety za skutočné peniaze.

Na turnaji International 2018 získalo 18 tímov viac ako 25 miliónov dolárov (približne 22 miliónov eur), najbližšie k tomu boli majstrovstvá sveta League of Legends 2016, ktoré udelili "len" niečo cez šesť miliónov dolárov (viac ako päť miliónov eur).

Princíp hry Dota 2 je totožný s princípom hry League of Legends ako hry MOBA. Skupina piatich hráčov bojujúcich za rovnaký cieľ musí zničiť primárnu štruktúru nepriateľa.

V hre Dota 2 je menej postáv ako v League of Legends, celkovo 115, ale hra je príjemnejšia pre náročnejších hráčov. Náročnejšie a komplexnejšie mechaniky v hre Dota 2 môžu byť aj dôvodom, prečo si nadšenci MOBA zvyčajne vyberajú hru League of Legends. Dva z najznámejších tímov Dota 2 sú Evil Geniuses a Team Liquid.

Veľmi úspešný E-šport aj na Slovensku


Dôvodom, prečo je CS:GO na Slovensku také populárne, je že Slovensko, i ako malá krajina, zahrňuje mnoho streamerov medzi ktorými je najznámejši DEV1 ako profesionálny hráč CS:GO.

Na Slovensku sa totiž konajú mnohé turnaje a to pomaly i v každom menšom meste. Sme ako krajina totiž veľmi vyspelý a vzdelaný z hľadiska technológií a preto sa snažíme dať mladým talentom šancu uspieť.

Turnaje sa konajú častokrát v roku od západu po východ a hráči môžu súťažiť v hrách League of Legends, CS:GO, Dota a Hearthstone. Jedinou nevýhodou živiť sa E-športami na Slovensku je práve plat pri ktorom i napriek výhre turnajov hráč musí naďalej riešiť sponzoring a mnohé ďalšie činnosti aby sa e-športom mohol uživiť

Zhrnutie

Scéna elektronických športov sa neustále vyvíja a len máloktorá hra vydrží na popredných miestach. Podobnú situáciu zažil Fortnite a APEX, naopak WOWko si dlhodobo drží vysoký štandard.

Preto je veľmi náročné odhadnúť ktoré tituly ostanú a ktoré pomaly odídu zo scény E-športov alebo zostanú zabudnuté. Poväčšine sú to práve Battle Royal hry ktoré majú krátky užívateľský úsepch a následne ich niečo nového nahradí.

Vždy to ale ostáva i na vývojároch ako sa rozhodnú postaviť voči fanúšikom a či ich odmeny prilákajú verejnosť.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme čitateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ

Komentáre