Technológie

7 spôsobov, ako zefektívniť prácu v sklade

"Počet skladov na Slovensku neustále narastá. Pracovať v nich však nechce každý. Preto sa na tieto pozície dostáva stále viac nekvalitných ľudí."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 25. februára 2020 12:08 Aby ste do toho vášho prilákali skúseného človeka, mali by ste najprv zabezpečiť vhodné pracovné prostredie. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako na to.
Foto: Bigstock.com

Dbajte na poriadok a organizáciu

Skladovaný tovar by mal byť poriadne uložený na regáloch. Nemal by vytŕčať do uličky, a prekážať tak zamestnancom skladu. Ideálne je usporiadanie tohoto tovaru podľa určitého systému. Rozdelenie regálov do kategórií a ich špecifické označenie je zárukou lepšej produktivity. To isté platí aj o ich rozmiestnení do rovných radov, čo ocenia najmä operátori vysokozdvižných vozíkov.

Vyskladňujte viac objednávok naraz

Pokiaľ vo vašom sklade každý pracuje len na jednej objednávke, nie je to práve najideálnejšie riešenie. Zamestnanci by mali riešiť niekoľko objednávok súčasne. Tým pádom tovar bude vyskladnený rýchlejšie a zníži sa tiež samotný čas hľadania objednávok. V konečnom dôsledku to ocenia samotní pracovníci, ktorí toho zvládnu viac a narobia sa menej.

Vylepšite regálové systémy

Zamestnanci by sa mali vždy vyznať v tovare určenom na export. Ten musí byť umiestnený podľa zvoleného systému a každý by mal mať dostatočný prehľad o tom, čo sa kde nachádza. V prípade, že sa rozhodnete kúpiť lepšie regálové systémy, zamestnanci budú schopní výrobky ukladať a vykladať efektívnejšie.
Foto: Bigstock.com

Prispôsobte techniku podľa typu skladu

Pri výbere manipulačnej techniky myslite na veľkosť vášho skladu. V menšom sklade nepotrebujete vysokozdvižný vozík, ktorý dosiahne do výšky 30 metrov. Úplne vám postačí nízkozdvižný vozík, ktorý poskytuje ľahkú a rýchlu manipuláciu. Ak však máte sklad väčšej veľkosti, oplatí sa investovať do ručných alebo elektrických vysokozdvižných vozíkov.

Skúsili ste automatizáciu?

Najväčšie firmy často investujú do kompletného zautomatizovania procesov uskladňovania a vyskladovania tovaru. Moderné technológie ponúkajú viacero možností. Od pásov až po roboty. Tie prácu skladníka vo veľkej miere uľahčia, niekedy dokonca kompletne nahradia. Je to však značná investícia, o ktorej by zatiaľ mali uvažovať iba veľké firmy.

Motivácia zamestnancov je dôležitá

Skladníci to majú skutočne ťažké. Monotónna práca bez denného svetla v obkľúčení regálmi nie je to pravé orechové. Preto je veľmi dôležité, aby zamestnanci mali pri práci čo najlepšie podmienky. Zaistite kvalitné LED osvetlenie, pohodlné pracovné odevy a zamestnanecké benefity. Nezabudnite ani na pravidelné teambuildingové akcie. Vítané je čokoľvek, čo zvýši morálku vašich zamestnancov.
Foto: Bigstock.com

Oživte svoj sklad

S motiváciou súvisí aj pracovné prostredie. Je známe, že sklad nie je tým najkrajším miestom pod slnkom. Napriek tomu sa môžete pokúsiť o jeho spríjemnenie prostredníctvom kútika pre zamestnancov. Iste ich poteší miestnosť, v ktorej si môžu odpočinúť pri šálke kávy. Prípadne regálové systémy ozvláštnite vtipnými grafikami, ktoré sa týkajú práce skladníka.

Komentáre