Štýl

Zverejnili nominácie na ocenenie za architektúru CE ZA AR 2023

"Laureát kategórie exteriér bude z troch diel. Sú nimi urbanistický koncept Grape festivalu 2022 v Trenčíne, Revitalizácia okolia Pamätníka obetiam extrémizmu v Petržalke a Park Suchá Vydrica v Bratislave. "

TASR, 27. júna 2023 16:10
Na snímke exteriér Národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Pradiareň 1900, ktorá prešla náročnou rekonštrukciou pod vedením ateliéru Bouda Masár architekti a ktorá bola nominovaná v kategórii Občianske a priemyselné budovy na Cenu Slovenskej komory architektov CE ZA AR 2021. Foto: TASR Dano Veselský

Slovenská komora architektov (SKA) zverejnila v pondelok nominácie na cenu CE ZA AR 2023. V 22. ročníku sa medzi 21 najlepšími dielami slovenských architektov ocitli aj dve realizácie zo zahraničia.

Ako ďalej informuje vyhlasovateľ, medzinárodná porota sa opäť snažila vyzdvihnúť nielen estetickú kvalitu a trvácnosť realizácií, dbala aj na ich energetickú a sociálnu udržateľnosť. Prístup porotcov odzrkadľuje aj motto aktuálneho ročníka ocenenia #spoluvarchitektúre.

Prihlásených bolo 95 diel, z nich vybrala porota 21 nominácií v šiestich kategóriách. "Zaujímavosťou tohto ročníka je, že dve z týchto diel sa nachádzajú mimo územia Slovenska a ďalšie bolo možné vidieť iba počas niekoľkých dní v rámci letného hudobného festivalu," uvádza SKA.

V kategórii rodinné domy je nominovaná pätica objektov - Dom Na Rade v Bratislave (autori Samuel Zeman, Lukáš Kordík, Andrej Šabo, Štefan Polakovič), Chata Tomky v Borskom Svätom Jure (autori Martin Maňo, Tomáš Amtmann), Dom režiséra v Jakubove (ateliér DeRaxa, architekti Peter Rakšány, Jonáš Karásek), Dom na Hrnčiarskej v Modre (architektka Jana Konečná a Rodinný dom Bohúňova v Bratislave (architekt Ilja Skoček).

Do kategórie bytové domy postúpili Kolísky v bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica (ateliér Architekti Šebo Lichý a kolektív architektov), bytový dom Nový svet v Bratislave (ateliér mikulaj & mikulajova, architekti Andrea Ambrovičová a Juraj Mikulaj), Rezidencia Valčíkova v Prahe (autori Ilja Skoček, Rudolf Netík).

Tri nominované diela sú v kategórii občianske a priemyselné budovy - Kancelárska budova MTS B3 v Krivej na Orave (ateliér FORM A21, a kolektív architektov), Mestský úrad v Leopoldove (ateliér zerozero, architekti Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Juraj Červený), Warm Nest - onkologický denný stacionár v belgickom Knokke-Heist (ateliér Ark-shelter, ARCHEKTA, a kolektív architektov).

V kategórii fenomény architektúry sú nominované tri diela - Nový pavilón urgentného príjmu v Nemocnici Bojnice (architekti Marek Jablonský, Stanislav Majcher), Norma v Piešťanoch (ateliér GUTGUT, architekti Lukáš Kordík, Štefan Polakovič, Tomáš Vrtek), Rekonštrukcia, dostavba a modernizácia Slovenskej národnej galérie (ateliér Architekti BKPŠ a kolektív autorov).

V kategórii interiér sa o cenu uchádzajú štyri diela - TB Lobby v Bratislave (ateliér AT26 Architects, autori Branislav Loskot, Jaroslav Takáč, Peter Kukačka, Veronika Mandincová), Zázrak prírody - človek v čase a priestore v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave (autori Peter Masár, Dušan Veverka, Jakub Tóth), bratislavský Byt 29A (autor Martin Skoček) a IOKO v Bratislave (autor Alan Prekop).

Laureát kategórie exteriér bude z troch diel. Sú nimi urbanistický koncept Grape festivalu 2022 v Trenčíne (autori Martin Skoček, Pavol Dobšinský, Radoslav Hamara, Šimon Voštinár), Revitalizácia okolia Pamätníka obetiam extrémizmu v Petržalke (ateliér KATEdesign) a Mestský park v Karlovej Vsi - Park Suchá Vydrica v Bratislave (ateliér AWE ATELIER).

Odovzdávanie cien CE ZA AR 2023 sa uskutoční 5. októbra v Starej tržnici v Bratislave. V priamom prenose ho odvysiela RTVS na Dvojke.

Komentáre