Štýl

Zariaďte svojim potomkom detskú izbu štýlovo a vkusne

"Zariaďovanie detskej izby patrí k príjemným aktivitám, pri ktorých sa môže vaša fantázia doslova vyblázniť. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 30. decembra 2020 17:38
Foto: New Africa / Shutterstock.com
Bohatá ponuka najrôznejšieho nábytku a doplnkov vám totiž výrazne zjednoduší výber vhodného vybavenia.

Základom je farba
Ešte skôr, než sa pustíte do výberu konkrétneho nábytku, musíte izbu vymaľovať. Zatiaľ, čo kedysi boli trendy výrazné farby a vzory, dnes budete rozhodne viac „in“, keď sa budete držať pastelových tónov. Veľmi módna je i šedá farba, ktorá je výborne kombinovateľná s akýmikoľvek inými farbami.

Čo v detskej izbe nesmie chýbať?
Detská izba má byť miestom na hranie, oddych, ale i učenie, na to je pri výbere nábytku nevyhnutné myslieť. Bez čoho sa neobídete?
● kvalitná posteľ a matrac,
● úložné priestory na oblečenie,
● úložné priestory na hračky a písacie potreby,
● písací stôl,
● dobré osvetlenie.

Toto je len veľmi krátky zoznam nevyhnutných vecí. V skutočnosti ich bude oveľa viac a odvíjať sa budú predovšetkým od veku svojich malých užívateľov. Inak vyzerá izba pre deti predškolského veku, inak pre školákov a študentov. Nábytok by mal byť kombinovaný tak, aby bol nielen vizuálne príjemný, ale i funkčný. V menšom priestore iste oceníte rozkladaciu posteľ s úložným priestorom, v prípade väčších detí môžete úsporu miesta vyriešiť poschodovou posteľou.

Pre malých i veľkých študentov
Ak už vaši potomkovia dorástli do školských lavíc, je potreba im aj doma vytvoriť patričné zázemie. Elementárnym kusom nábytku, bez ktorého sa nezaobídete je písací stôl. K nemu je vhodné zaobstarať zásuvkový kontajner, aby všetky školské potreby mali svoje miesto. Výborným doplnkom je variabilná nástenka.

Ďalšou nevyhnutnosťou sú detské stoličky. Tie by nemali chýbať pri písacom stole. Pri výbere detskej stoličky však dbajte na to, aby bola dostatočne ergonomická a výškovo primeraná. Ak plánujete v detskej izbe vytvoriť aj „oddychovú“ zónu, môžete ju vybaviť pohodlným kreslom.

Dôležité drobnosti
Detská izba by rozhodne nemala byť zariadená len strohým a nevyhnutným nábytkom. Nezabudnite preto steny dekorovať obrazmi či fotkami, poličky nápaditými doplnkami a vytvorte aj miesto na vzácne úlovky. Tie môžu predstavovať darčeky od kamarátov, spolužiakov, vlastné výtvory, prípadne neskôr suveníry z výletov a cestovateľských cieľov.

Nájdite miesto aj obľúbeným knižkám v peknej knižnici a nezabudnite na detské svietidlá, aby ste pred spaním mohli ratolestiam čítať, prípadne, aby si mohli čítať samé.

Komentáre