Štýl

Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstaví čepce z regiónu

"Špecifickú súčasť zbierky podľa nej tvorí kolekcia 127 čepcov vyšívaných zlatom a striebrom, ktoré nosili na sviatočné príležitosti vydaté ženy v meste Prievidza."

TASR, 12. mája 2021 14:23
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič
Prievidza 12. mája (TASR) - Čepce ako súčasť tradičného odievania vydatých Prievidžaniek a manželiek remeselných majstrov z Nitrianskeho Pravna predstaví nová výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Expozíciu pod názvom Krása nevídaná si tam návštevníci budú môcť pozrieť od 15. mája. TASR o tom informovala Zita Radosová z oddelenia komunikácie a marketingu prievidzského múzea.

"Čepiec patrí k tej skupine odevných súčastí, podľa ktorých sa dá klasifikovať regionálna, ba neraz aj lokálna príslušnosť tradičného odevu. Jednoduché plátenné čepce s výšivkou na dienku, ale aj zhotovené z drahých látok a vyzdobené množstvom prvkov sú zastúpené takmer v päťtisícovej múzejnej zbierke dokladov tradičného odievania," načrtla Radosová.

Špecifickú súčasť zbierky podľa nej tvorí kolekcia 127 čepcov vyšívaných zlatom a striebrom, ktoré nosili na sviatočné príležitosti vydaté ženy v meste Prievidza a od ktorých túto odevnú súčasť prevzali aj manželky bohatých remeselníckych majstrov v mestečku Nitrianske Pravno, kde v nárečí karpatských Nemcov dostala pomenovanie koke.

Novú výstavu sprístupní Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v rámci podujatí celoeurópskeho projektu Noc múzeí a galérií 2021. Záujemcovia ju budú môcť navštíviť do 3. októbra.

Komentáre