Štýl

VIDEO: Na Trenčianskom hrade otvorili výstavu kostýmov z rozprávok

"Výstavu pripravilo Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci s pražským Barrandov Studiom. Jej súčasťou je aj nábytok a rekvizity pri natáčaní rozprávok."

TASR, 14. decembra 2022 14:55
Na snímke vystavené exponáty Výstavy rozprávkových kostýmov, 14. decembra 2022 na Trenčianskom hrade. Takmer štyri desiatky kostýmov z legendárnych československých rozprávok budú môcť obdivovať návštevníci Trenčianskeho hradu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Tridsaťsedem kostýmov z desiatich legendárnych československých rozprávok môžu od stredy obdivovať návštevníci kasárne Trenčianskeho hradu. Informovala o tom hovorkyňa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Katarína Špačková.

"Výstava rozprávkových kostýmov na Trenčianskom hrade zobrazuje desať najobľúbenejších rozprávok československej kinematografie, ktoré sú typické pre vianočné obdobie. Vystavené kostýmy sú z rozprávok Arabela, Tři oříšky pro Popelku, Princezna se zlatou hvězdou, Císařův pekař - Pekařův císař, Šíleně smutná princezna, O Princezně Jasněnce a létajícím ševci, Dívka na koštěti, S čerty nejsou žerty, Z pekla štěstí a Princ a Večernice," skonštatovala Špačková.



Výstavu pripravilo Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci s pražským Barrandov Studiom. Jej súčasťou je aj nábytok a rekvizity pri natáčaní rozprávok.

Riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko je rád, že výstava prinesie pozitívne emócie nielen pre starších, ale aj pre mladšiu generáciu. Podľa neho je unikátne, že v jednom výstavnom priestore sa stretlo niekoľko rozprávok.
Na snímke vystavené exponáty Výstavy rozprávkových kostýmov, 14. decembra 2022 na Trenčianskom hrade. Takmer štyri desiatky kostýmov z legendárnych československých rozprávok budú môcť obdivovať návštevníci Trenčianskeho hradu Foto: TASR - Radovan Stoklasa

"Zároveň môžeme mať hrad otvorený. Na rozdiel od ostatných pamiatok, ktoré v zime zatvárajú, my sa snažíme priniesť niečo výnimočné, aby rodičia s deťmi alebo starí rodičia s vnukmi Trenčiansky hrad navštívili. Som rád, že je to predvianočnom termíne. Deti si môžu pozrieť doma rozprávky a môžu sa prísť pozrieť, ako tie kostýmy reálne vyzerajú," doplnil riaditeľ s tým, že výstava potrvá do 29. januára.

Komentáre