Štýl

VIDEO: Kalvárii v Zákamennom prinavracajú jej pôvodný vzhľad

"Reštaurujú aj dekoratívnu maľbu vo vnútri troch horných kaplniek."

TASR, 24. júla 2022 9:19
Na snímke hlavná kaplnka kalvárie v Zákamennom na Orave 23. júla 2022. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Kalvárii v oravskom Zákamennom z roku 1862 prinavracajú jej pôvodný historický vzhľad. Plechovú krytinu na kaplnkách 14 zastavení vymenili za šindľovú, brizolitovú omietku za hladenú vápennú. Ústrednej Kaplnke Nanebovzatia Panny Márie po rokoch opäť dominuje cibuľová vežička. Reštaurujú aj dekoratívnu maľbu vo vnútri troch horných kaplniek.

"Pred rekonštrukciou mala kalvária vzhľad, ktorý dosiahla v 90. rokoch minulého storočia. V tom období sa ju snažili udržať tak, aby sa neznehodnotila. Krytina bola plechová a omietky brizolitové. Naším cieľom je prinavrátiť kalvárii pôvodný vzhľad z 20. rokov minulého storočia," priblížil starosta Peter Klimčík.

Pri obnove sa pridŕžali historických fotografií z obdobia okolo roku 1920, keďže žiadne staršie dokumenty podľa slov starostu nenašli. Ako zhodnotil, zrejme najnáročnejšie bolo vrátiť repliku pôvodnej veže na hlavnú kaplnku. "Majstri to dokonale zvládli, povedal by som, že je ešte krajšia ako predtým. Vyhotovili ju na zemi, následne ju žeriavom dvihli nahor a osadili," opísal.
Na snímke reštaurátor obnovuje maľby a vzory v kaplnke na kalvárii v Zákamennom na Orave 23. júla 2022. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

V trojici horných kaplniek reštaurujú historické maľby. Steny minulý rok očistili a zatmelili, tento rok pracujú na farebnej úprave a obnove vzorov. Pomocný reštaurátor Miroslav Harbula hovorí, že práca je náročná najmä na trpezlivosť, keďže pri nej nie je veľa priestoru na opravy. Každá kaplnka je podľa jeho slov jedinečná svojou osobitou výzdobou. "Musíme sa pridržiavať pôvodných motívov a farieb. Každá farba je individuálna, treba si ju vlastnoručne domiešať. Vychádzame z pôvodných nálezov, ktoré sme našli na stenách po odhalení," vysvetlil.

Rozpočet na renováciu je približne 350.000 eur. Viac ako polovicu prostriedkov získali z eurofondov, prispeli rímskokatolícka cirkev, ministerstvo kultúry aj samotná obec. Otvoriť ju chcú 14. augusta, na sviatok Nanebovzatia Panny Márie.

Komentáre