Štýl

V Prešove pribudli nové muraly, nástenné maľby na verejných miestach

"Okoloidúci sa môžu s nimi fotiť, skúmať zaujímavé umelecké motívy, alebo sa pri nich len na chvíľu zastaviť a vnímať kompozíciu umenia a verejného priestoru."

TASR, Webmagazin.sk, 23. novembra 2021 10:15
Jeden z nových muralov zdobí nádvorie Čierneho orla v centre mesta. Foto: Erik Wittner/PKO Prešov

Tri nové muraly - veľkoplošné nástenné maľby pribudli v uplynulých dňoch na dvoch sídliskách a v centre Prešova. Prostredníctvom verejnej výzvy vybrala hodnotiaca komisia tri víťazné návrhy, ktoré vytvorili traja slovenskí umelci. TASR o tom informovala výkonná asistentka riaditeľky Parku kultúry a oddychu (PKO) v Prešove Patrícia Nagyová.

Cieľom projektu je podľa jej slov priniesť umenie do verejného priestoru, zatraktívniť nevýrazné časti mesta Prešov, ale aj miestne kultúrne zariadenia, v ktorých sa stretáva široká verejnosť.

Muraly sú umiestnené v podchode na sídlisku Sekčov, na stene budovy folkloristov pôsobiacich v Kultúrnom zariadení (KZ) Družba a na nádvorí Čierneho orla. Okoloidúci sa môžu s nimi fotiť, skúmať zaujímavé umelecké motívy, alebo sa pri nich len na chvíľu zastaviť a vnímať kompozíciu umenia a verejného priestoru.
Mural na fasáde budovy folkloristov pôsobiacich v Kultúrnom zariadení Družba na Sídlisku III. Foto: Erik Wittner/PKO Prešov

"V PKO chceme aj takouto formou rozvíjať kultúru v našom meste, a preto sme vyhlásili vôbec prvú verejnú výzvu pre realizáciu muralov na troch prešovských stenách – jednu v centre mesta a dve na sídliskách," povedala riaditeľka PKO Barbora Rusiňáková.

Autormi jednotlivých malieb sú umelci Marián Imrich, Matej Maturkanič a Ivan Knut.

"V PKO dúfame, že nás občania za prípravu a realizáciu tohto netradičného konceptu v uliciach Prešova odmenia najmä svojím ohľaduplným správaním. Získať totiž potrebné povolenia a zrealizovať jedny z prvých verejných muralových malieb nebolo vôbec jednoduché," doplnila Rusiňáková.
Historické centrum Prešova stvárnené ako mural v podchode na sídlisku Sekčov. Foto: Erik Wittner/PKO Prešov

Dlhodobou snahou PKO bude podľa nej lokalizovať vhodné steny na tvorbu muralových malieb a v spolupráci s vlastníkmi budov a street artovou komunitou realizovať umelecky hodnotné a atraktívne diela ulice.



Komentáre