Štýl

V Bratislave ocenili Najkrajšie knihy Slovenska za rok 2020

"Cieľom súťaže je podporiť a oceniť zvyšovanie výtvarnej úrovne a kvality polygrafického spracovania neperiodických publikácií knižného charakteru."

TASR, 16. júla 2021 12:02
Na snímke vernisáž výstavy Najkrajšie knihy Slovenska za rok 2020 v Univerzitnej knižnici v Bratislave (UKB) 15. júla 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slávnostné vyhodnotenie súťaže Najkrajšie knihy Slovenska sa uskutočnilo vo štvrtok v Bratislave. Za vlaňajšie knihy si úspešní autori a vydavateľstvá prevzali ceny v Dvorane Ministerstva kultúry (MK) SR za účasti ministerky kultúry SR Natálie Milanovej (OĽANO).

"Viem, čo to všetko 'obnáša', kým knižka uzrie svetlo sveta," uviedla Milanová, v príhovore priznala, že je sama autorkou knihy pre deti a uvedomuje si, aké ťažké je napísať text pre detského čitateľa. "Je to výzva, s ktorou sa možno tvorcovia textov pre dospelých nemusia konfrontovať tak, ako tí, ktorí potrebujú vstúpiť do detského sveta, zoznámiť sa s ním a predstaviť príbehy plné dobra, lásky, kde vždy pravda, krása a láska zvíťazí nad zlom a nenávisťou. To je naozaj veľmi ťažká úloha, preto som vďačná všetkým, ktorí sa rozhodnú napísať detské knihy, odvážia sa ich ilustrovať a dať im finálnu podobu," poznamenala šéfka ministerstva kultúry, ktoré odovzdalo štyri ceny. Za celkovú výtvarnú a technickú kvalitu knihy vydavateľstvu Ikar za publikáciu Biblia. Karolovi Felixovi za ilustrácie v knihe Erika Ondrejičku Za jedinou vetou. Vladislavovi Rostokovi za grafickú úpravu jeho knihy Cipár&Logo - et...c. Petrovi Ďuríkovi za bibliofilské vydanie diela Alexander Sergejevič Puškin: Voľnosť.

Na snímke vernisáž výstavy Najkrajšie knihy Slovenska za rok 2020 v Univerzitnej knižnici v Bratislave (UKB) 15. júla 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák


Spoločnosť LiberaTerra z Bratislavy získala cenu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR za učebnicu Škola v prírode od autorky Ľubice Demčákovej.

Na snímke riaditeľka vydavateľstva LiberaTerra Zuzana Berová si preberá Cenu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR vydavateľstvu za učebnicu za knihu Ľubica Demčáková z vydavateľstva LiberaTerra počas slávnostného odovzdávania ocenení Najkrajšie knihy Slovenska za rok 2020, v Bratislave 15. júla 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák


Cenu Zväzu polygrafie na Slovensku tlačiarni za mimoriadne polygrafické spracovanie získala spoločnosť Neografia Martin za knihu Ľubomír Longauer: Úžitková grafika na Slovensku po roku 1918. Tretia časť Mierny pokrok.

Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana udelil spoločnosti Vydavateľstvo BUVIK Bratislava cenu za najkrajšiu detskú knihu publikácii Jaroslava Blažková: Mačky letia do Kanady.

Cenu Slovenskej národnej knižnice za študentskú prácu získala Alexandra Hrehová za svoju knihu Idey vrhajúce tieň.

Na snímke Alexandra Hrehová si preberá cenu Slovenskej národnej knižnice za študentskú prácu za Idey vrhajúce tieň počas slávnostného odovzdávania ocenení Najkrajšie knihy Slovenska za rok 2020, v Bratislave 15. júla 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák


Organizátori udelili ďalšie ceny najkrajším knihám v kategóriách: vedecká a odborná literatúra, krásna literatúra, literatúra pre deti a mládež, učebnice, knihy o výtvarnom umení a obrazové publikácie, bibliofilské tlače či študijné práce poslucháčov výtvarných a polygrafických škôl.

"Porota hodnotila 137 prihlásených kníh, v porovnaní s ostatnými ročníkmi je to menej, samozrejme, situácia, ktorá vládla u nás, k tomu prispela," uviedla pre TASR Eva Cíferská z Bibiany. V "pandemickom" ročníku sa podľa nej znížil aj počet porotcov, ktorí dva dni posudzovali knižné diela. "Prišlo veľa hodnotných, kvalitných kníh," zhodnotila a potvrdila, že 15-členná porota zložená z výtvarných teoretikov, ilustrátorov, grafických dizajnérov, fotografa a zástupcov organizátorov súťaže, vybrala ako Najkrajšie knihy Slovenska 2020 kolekciu 20 kníh a sedem študentských prác. Porote predsedal ilustrátor Igor Piačka. Súťažiace knihy sú vystavené v Univerzitnej knižnici v Bratislave, záujemcovia ich môžu spoznať do 5. augusta.

Súťaž Najkrajšie knihy Slovenska je pokračovateľom tradície založenej v roku 1965. Jej cieľom je podporiť a oceniť zvyšovanie výtvarnej úrovne a kvality polygrafického spracovania neperiodických publikácií knižného charakteru. Hlavným organizátorom je Bibiana. Spoluusporiadateľmi súťaže sú MK SR, MŠVVaŠ SR, Slovenská národná knižnica a Zväz polygrafie na Slovensku.


Komentáre