Štýl

V Betliari uvedú inscenáciu o rode Andrássyovcov

"Divadelná inscenácia divákom prostredníctvom postavy Júliusa Andrássyho a posledných majiteľov a obyvateľov kaštieľa predstaví históriu a osobnosti tohto významného rodu."

TASR, 21. júla 2023 17:20
Na archívnej snímke kaštieľ v Betliari. Foto: TASR/František Iván

V parku a priestoroch kaštieľa v Betliari v okrese Rožňava bude mať tento víkend premiéru divadelná performancia s názvom Vivat Andrássy! Divákov v nedivadelnom priestore zoberie na putovanie, v rámci ktorého sa stretnú s významnými postavami šľachtickej rodiny Andrássyovcov i poslednými majiteľmi a obyvateľmi kaštieľa. TASR o tom informovali organizátori podujatia.

Divadelná inscenácia divákom prostredníctvom postavy Júliusa Andrássyho a posledných majiteľov a obyvateľov kaštieľa predstaví históriu a osobnosti tohto významného rodu. Pôsobenie Andrássyovcov na Gemeri ovplyvnil pád monarchie, vznik československého štátu, dve svetové vojny, zoštátňovanie majetkov i neľahký osud v komunistickom zriadení.

"Diváci tak nahliadnu na dôležité historické míľniky druhej polovice 19. storočia a prvej polovice 20. storočia cez osudy členov významnej šľachtickej rodiny Andrássyovcov. Aj takýmto spôsobom im chceme pootvoriť dvere k histórii zdanlivo privilegovanej skupiny ľudí, ktorá na Gemeri zanechala veľké materiálne, ale aj duchovné hodnoty," vysvetlila autorka a režisérka divadelnej performancie a spoluzakladateľka občianskeho združenia (OZ) ART Inn Michala Hadušovská.

Inscenácia Vivat Andrássy! využíva prvky imerzívneho a participatívneho divadla, v rámci ktorého diváci spolupracujú v nedivadelnom priestore, v tomto prípade v prostredí betliarskeho parku a kaštieľa. Predstavenie pripravilo OZ ART Inn v spolupráci s hercami z Divadla Theatrum, do inscenácie zapojili viacero slovenských hercov i dvoch hercov z Ukrajiny.

"Naši kolegovia z Ukrajiny sa museli vzdať toho, čo dôverne poznali, a odísť z vlastnej krajiny. Najmenej, čo môžeme urobiť my, je, že ich prijmeme medzi seba a dáme im príležitosť. Tvorba pre nich môže byť liečivým a podporným prvkom," uviedla Hadušovská.

Premiéra divadla Vivat Andrássy! sa v Betliari uskutoční v sobotu (22. 7.) o 18.00 h a v nedeľu (23. 7.) o 17.30 h. Reprízy sú na programe nasledujúci piatok a sobotu, inscenácia sa bude hrať aj v ďalších termínoch v auguste a septembri.


Komentáre