Štýl

V B. Bystrici na 1 deň otvoria neprístupné priestory bývalej radnice

"Budova Pretória bola postavená ako súčasť mestského hradného areálu Banskej Bystrice po roku 1500. "

TASR, 20. septembra 2022 11:50
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Stredoslovenská galéria (SSG) v Banskej Bystrici v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva v utorok pre verejnosť otvára i bežne neprístupné priestory Pretória. V objekte bývalej radnice sa môžu návštevníci voľne poprechádzať tromi podlažiami od suterénu až po vežičku na vrchole budovy. TASR o tom informovala SSG.

Prehliadku priestorov bývalej radnice, ktoré sú pre verejnosť bežne zatvorené, môžu návštevníci v utorok absolvovať za zvýhodnené vstupné vo výške dvoch eur. V Pretóriu si tiež môžu prezrieť aktuálnu výstavu s názvom Raz toto všetko bude vaše. Výstava kolektívu autorov vychádza z prieskumu ekologického kresleného humoru z čias československej normalizácie, keď sa na Slovensku začalo formovať environmentálne povedomie.

Budova Pretória bola postavená ako súčasť mestského hradného areálu Banskej Bystrice po roku 1500. V roku 1951 tam bola otvorená prvá expozícia Múzea SNP, SSG budovu získala v roku 1969 a o rok neskôr v jej priestoroch sprístupnila prvú medzinárodnú výstavu. Pretórium v súčasnosti slúži na prezentáciu krátkodobých výstav aktuálnych foriem súčasného domáceho a zahraničného umenia.

Komentáre