Štýl

Trenčianska galéria otvorila tri výstavy, reagujú i na pandémiu

"Nové dočasné expozície predstavujú tvorbu grafika a sochárky, ilustrátoriek i mladého výtvarníka."

TASR, 27. apríla 2021 11:12
Na snímke kurátorka výstavy Ela Porubänová (vpravo) v rozhovore s prvou návštevníčkou galérie na výstave Sám naprieč sebou od výtvarníka Vlada Vakova. Trenčín, 25. apríla 2021. Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Trenčín 25. apríla (TASR) - Trojicu výstav si pre svojich návštevníkov po opätovnom otvorení pripravila Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne. Nové dočasné expozície predstavujú tvorbu grafika a sochárky, ilustrátoriek i mladého výtvarníka. Svoje výstavné priestory sprístupnila verejnosti po takmer polroku v piatok (23. 4.).

"K znovuotvoreniu galérie sme pripravili tri výstavy, jedna z nich je v spolupráci s bratislavskou TOTO! je galéria. Zameriava sa na ilustrácie a prezentuje sedem ženských autoriek, ktoré pracovali alebo tvorili predovšetkým v 60. a 70. rokoch 20. storočia," načrtla kurátorka galérie Radka Nedomová.

Autorky Jarmila Čihánková, Viera Kraicová, Anastázia Miertušová, Naďa Rappensbergerová-Jankovičová, Agneša Sigetová, Irena Tarasová a Blanka Votavová sa podľa nej venovali okrem voľnej tvorby i knižnej ilustrácii, tú doplnila galéria i voľnou tvorbou zo svojich zbierok.



Ďalšou výstavou je prezentácia umeleckej dvojice, manželov Ivety Tomanovej a Dušana Pacúcha, ktorí pracujú predovšetkým v tematickej rovine a zameriavajú sa na súčasnú tému hoaxov, kyberšikany a podobne, priblížila ďalej Nedomová. "Výstava mala byť pôvodne v minulom roku, ale oddialenie otvorenia ich nasmerovalo k úplne novému konceptu. Je to zameranie sa na tému nového koronavírusu a toho, čo pandemická situácia spôsobila v spoločnosti," doplnila kurátorka.

Treťou výstavou je prezentácia diel považskobystrického maliara Vladimíra Vakova. "Ide o veľmi mladého umelca, ktorý svoje štúdium skončil len v roku 2018. Do výtvarnej tvorby sa veľmi rázne pustil a práve pandémia ho povzbudila, aby vo svojom ateliéri vytvoril podľa mňa celkom zaujímavé diela," ozrejmila kurátorka výstavy Ela Porubänová.



Diela ilustrátoriek si môžu návštevníci pozrieť do konca júla. Simuláciu reality v rámci rovnomennej výstavy, rovnako i obrazy a denníky Vakova do konca júna.

Pandémia nového koronavírusu priniesla pre umelcov podľa Porubänovej i pozitívne veci. "Aj výstavy, ktoré otvárame, ukazujú verejnosti, že umelci naozaj reagujú na svet okolo seba. To je dôležité, že umenie prináša cez intímnu výpoveď svet okolo nás taký, aký ho my obyčajní návštevníci možno nevidíme," dodala.

Komentáre