Štýl

Študenti VŠVU v Bratislave vytvorili nádherné picture booky pre deti

"Slovenský detský knižný trh je bohatší o päť originálnych picture bookov, ktoré vytvorili študenti Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Knihy vychádzajú exkluzívne v digitálnej knižnici KUBO"

TASR, 12. novembra 2021 13:13
Autor víťazného picture booku Farebný orchester David Pogran. Foto: Archív David Pogran

Picture book, v slovenčine prekladaný ako “obrázková kniha”, je moderný knižný formát detskej knihy, úzko prepájajúci obrazovú zložku s textovou, text môže prípadne absentovať. Jednoduchý hravý či poučný príbeh, určený prevažne pre predškolákov, deti primárne upúta originálnymi ilustráciami rozvíjajúcimi fantáziu.

„Aplikácia KUBO je aktuálne rok na trhu. V súčasnosti obsahuje viac ako 850 detských kníh, každý týždeň sa ponuka zväčšuje. Žiadalo sa nám pre detských čitateľov a ich rodičov vytvoriť niečo nové, v spolupráci s mladými talentovanými umelcami. Rozhodli sme sa o nápade poradiť s doc. Mgr. art. Ľuboslavom Paľom, ArtD., vedúcim Ateliéru ilustrácie a grafiky na VŠVU, ktorý sa téme picture book venuje dlhodobo a zaslúžil sa o rozvoj tohto žánru na Slovensku. Je nám cťou, že so spoluprácou súhlasil,“ hovorí Ondrej Bagin za KUBO – detské knihy.
Ilustrácia z picture booku Davida Pograna Farebný orchester. Foto: KUBO - detské knihy

Ľ. Paľo nápad na vytvorenie picture booku predložil študentom 2. až 5. ročníka ako dobrovoľný projekt, počas ktorého by mali možnosť zrealizovať celý tvorivo-technický proces tvorby tohto špeciálneho knižného formátu – od nakreslenia a napísania vlastného príbehu až po dodanie finálnych grafických podkladov do digitálnej detskej knižnice.
Ilustrácie Terezy Fillovej pri tvorbe picture booku Beno. Foto: KUBO - detské knihy

Pôvodný zámer zverejniť v apke KUBO najvydarenejšiu zo študentských kníh sa napokon vyvinul trocha inak. Nezostalo iba pri jednej zverejnenej knižke.
„Netušili sme, aký ohlas bude mať naša ponuka u študentov VŠVU. Prihlásilo sa ich viac, ako sme si vôbec dokázali predstaviť. Mali sme možnosť vidieť do ich tvorivého pracovného procesu trvajúceho viac ako pol roka a pripomienkovať finálnu podobu diel. Pod mentoringom Ľuba Paľa mladí tvorcovia vytvorili nádherné autorské diela pre najmenších čitateľov porovnateľné so svetovou kvalitou. Vybrať víťaza nebolo vôbec jednoduché. Po internom hlasovaní redakcie získal najviac hlasov David Pogran a jeho citlivé videnie a zobrazenie prírody. Rovnako nás nadchli i ostatné diela, preto sme sa rozhodli zverejniť všetky, ktoré mladí umelci dokončili,“ uvádza Ondrej.

Päť nových autorských picture bookov nájdete exkluzívne v aplikácii KUBO – detské knihy:
Dávid Pogran – Farebný orchester
Terézia Fillová – Beno
Johanka Janošíková – Bruno a Mesiac
Lívia Suchá – Ping Pong
Barbora Lovíšková – Tiger, ktorý nemal pruhy
Ilustrácia z picture booku Johanky Jánošíkovej Bruno a Mesiac. Foto: KUBO - detské knihy

KUBO – detské knihy je prvá slovenská digitálna detská knižnica plná ilustrovaných detských kníh v slovenčine a v angličtine. Hlavnou myšlienkou KUBA je, aby rodičia trávili čas s deťmi pri moderných zariadeniach zmysluplne a bezpečne. KUBO sa dostal do úzkeho výberu Nadácie Pontis ako relevantný projekt pre verejnoprospešný účel.
Pôvodné autorské encyklopédie sú sprístupnené zadarmo, prístup do beletrie je spoplatnený. Aplikácia je navrhnutá pre smartfóny a tablety.

Komentáre