Štýl

Pulzujúce srdce univerzity je novou vizuálnou identitou UNIZA

"Podľa herečky Emílie Vášáryovej reprezentuje Pulzujúce srdce univerzity symbiózu umenia, kultúry a vzdelávania, o ktorých sa u nás hovorí dosť zriedka."

TASR, 20. októbra 2021 22:18
Na snímke slávnostné odhalenie sochárskeho diela Pulzujúce srdce univerzity v parku pred hlavnou budovou inštitúcie na Univerzitnom námestí v Žiline 20. októbra 2021. Foto: TASR – Erika Ďurčová

Žilinská univerzita v Žiline v stredu oficiálne predstavila umelecké dielo Pulzujúce srdce univerzity sochára a pedagóga Bohuša Kubinského. Podľa rektora UNIZA Jozefa Jandačku prináša novú vizuálnu identitu univerzity, ktorá sa premietla aj do nového loga.

Doterajšie logo 70-ročnej univerzity označil Jandačka za príliš komplikované a historické. „Zmenou chceme poukázať na modernosť, na nový prístup k veciam, študentom a zamestnancom. Našou snahou je vytvoriť moderný kampus, ktorý sa podobá zahraničným univerzitám. Vytvára priestor pre sebarealizáciu človeka v príjemnom prostredí, kde sa spájajú prvky technológií aj umenia. Ak sa toto dielo a priestor okolo neho stane stretávacím miestom, splní svoj význam," povedal rektor UNIZA.

Nadrozmernú sochu Pulzujúce srdce univerzity vyrobili v Číne zo zrkadlovo leštenej nehrdzavejúcej ocele, váži 4000 kilogramov a meria štyri metre. Vznikla podľa modelu, ktorý autor vytvoril pred piatimi rokmi na sochárskom sympóziu na Novom Zélande.



„Vzácne je, že sa tento veľký objekt pretavil aj do loga. Sú to dve priestorové krivky. Chcel som, aby to dielo nemalo začiatok ani koniec a aby si tam každý niečo našiel," podotkol Kubinský, ktorý pôsobí na Fakulte architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.

Podľa herečky Emílie Vášáryovej reprezentuje Pulzujúce srdce univerzity symbiózu umenia, kultúry a vzdelávania, o ktorých sa u nás hovorí dosť zriedka. „Pre mňa je toto srdce symbolom lásky k vzdelaniu, poznaniu a poznávaniu. Je to však aj symbol viery a nádeje, že nezostaneme budúcim generáciám nič dlžní. Vzdelanie musí ľudí viesť k samostatnému mysleniu a mravnému konaniu. To všetko v sebe srdce obsahuje," dodala.

Komentáre