Štýl

Noc múzeí a galérií v SNG: Program sa ponesie v téme Vzťahy

"V programe figuruje aj možnosť zoznámiť sa s knihou Marko Blažo Život v linke, o ktorej bude hovoriť sama autorka."

TASR, 9. mája 2023 14:46
Na archívnej snímke nádvorie Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Do celoeurópskej Noci múzeí a galérií 2023 pripravuje program na tému Vzťahy Slovenská národná galéria (SNG). Druhú májovú sobotu (13. 5.) bude poukazovať na dôležitosť vzťahov medzi ľuďmi, kultúrami, umelcami, ich dielami a inšpiráciami. "Témou programu pripomíname to, aby sme ich neprestali vytvárať, pozorovať, starať sa o nich a nachádzať aj tam, kde ich na prvý pohľad nevnímame," vysvetľuje SNG, ktorá tiež predstaví architektúru a zaujímavosti svojho nového areálu a ponúkne možnosť vydať sa na prechádzku budovou galérie.

V programe figuruje aj možnosť zoznámiť sa s knihou Marko Blažo Život v linke, o ktorej bude hovoriť sama autorka. "V roku 2021 zomrel jeden z najvýznamnejších umelcov generácie po roku 1989 Marko Blažo. Jeho mama, maliarka Katarína Blažová Tekeľová ako spôsob trúchlenia začala písať listy synovi, prechádzajúc jeho archívom," približuje galéria knihu, v ktorej čitateľ nájde hlboké záznamy o smrti, chorobe, materstve, detstve, ale aj o spoločnej práci v ateliéri v rodine výtvarníkov.

Budovanie vzťahov ponúkne SNG prostredníctvom výtvarných aktivít pre všetkých. "Na troch stanovištiach si cez vystavené diela a výtvarné zadania priblížime to, ako a s kým si môžeme tvoriť a udržiavať vzťahy - k iným ľuďom, k samým sebe, k svojmu telu i blízkemu a vzdialenému okoliu," objasňujú organizátori.

Do programu zaradili aj kurátorské prednášky k aktuálne vystaveným dielam Albrechta Dürera a Vladimíra Kordoša, diskusiu s architektmi rekonštrukcie SNG Pavlom Paňákom a Martinom Kusým či premietania v kinosále a tanečnú performance.

Návštevníci SNG sa počas Noci múzeí a galérii budú môcť zoznámiť aj so súčasným umelcom Andrejom Dúbravským, ktorého maľby sú vystavené spolu s dielami Ladislava Madnyánszkeho a Žofie Dubovej na výstave Prológ. 12 farieb reality. Rozhovor autora s kurátorkou Luciou G. Stach je naplánovaný na 20.00 h.

Galéria bude 13. mája otvorená od 10.00 do 24.00 h, program sa začne o 15.00 h.








Komentáre