Štýl

Noc literatúry opäť predstaví knihy súčasných európskych autorov

"Uskutoční sa v Bratislave aj v ďalších 17 mestách Slovenska. "

TASR, 21. septembra 2022 12:45
Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Noc literatúry 2022 pozýva v stredu na sériu čítaní úryvkov zo slovenských prekladov kníh súčasných európskych autorov. Uskutoční sa v Bratislave aj v ďalších 17 mestách Slovenska. Bratislavčania si ich môžu vypočuť na deviatich miestach v centre Starého Mesta. Do 14. ročníka medzinárodného podujatia sú zapojené úryvky z aktuálnych slovenských prekladov autorov z 18 krajín. Nováčikmi sú Írsko a Ukrajina.

V hlavnom meste sa začne čítanie v podaní slovenských hercov od 18.00 h na deviatich miestach naraz. Čítania budú pokračovať v polhodinových intervaloch. "Návštevníci budú 15 minút počúvať čítanie a 15 minút budú mať čas na presun na ďalšie miesto. Poradie, v akom miesta navštívia, si každý zvolí sám," uvádzajú organizátori.

"Tento rok je Noc literatúry súčasťou podujatí sprevádzajúcich predsedníctvo Českej republiky v Rade Európskej únie, preto sa tešíme rekordnému počtu zapojených krajín," hovorí Monika Koblerová, riaditeľka Českého centra v Bratislave, ktoré projekt organizuje v spolupráci s kultúrnymi inštitútmi siete EUNIC, veľvyslanectvami a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Dodáva, že na podujatie sa môžu tešiť návštevníci takisto v Prahe a v desiatkach českých i európskych miest, napríklad v Paríži, Amsterdame, Budapešti. Čítať sa bude aj v svetových metropolách, ako Káhira, Peking, Hanoj či Tel Aviv.

V Bratislave sa bude čítať v priestoroch kultúrnych inštitútov ČR, Francúzska, Poľska, Maďarska, Nemecka, Rakúska a Európskej komisie. Čítať sa bude tiež v kníhkupectve Artforum a v Staromestskej galérii.

Priaznivci kvalitnej literatúry si budú môcť vypočuť dva úryvky naraz v podaní dvojice interpretov. "Dvojice tento rok plánujú aj v Žiline a možno sa časom pridajú aj v ďalších mestách, pretože tak sa návštevníci zoznámia s viacerými knižnými titulmi," poznamenala projektová vedúca Noci literatúry na Slovensku Petra Darovcová. Organizátori myslia tiež na tých, ktorí sa na živej verzii podujatia nezúčastnia. Pripravia pre nich videá s úryvkami načítanými rovnakými hercami. Zobrazovať ich budú postupne od 26. septembra na stránke podujatia na sociálnej sieti.


Komentáre