Štýl

Nečakajte na sezónu a vyberte si lyžiarsku výbavu bez stresu a zhonu

"Ak sa rozhodujete tento rok vyskúšať lyžovanie, v prvom rade by ste mali myslieť na profesionálne vybavenie."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 27. novembra 2020 6:40
Foto: Song_about_summer/Shutterstock.com
Práve z dôvodu nesprávneho výberu má veľmi veľa začiatočníkov problémy na svahu. Aby ste sa vyhli sklamaniu a udržali si záujem o tento vzrušujúci a obohacujúci šport, využite naše tipy na výber lyžiarskych doplnkov.
Možno potom zistíte, že ani zima nemusí byť nudným ročným obdobím, ale naopak, príjemným spestrením vášho života.

Základné kritériá, ktoré sa neoplatí podceňovať
Pripraveným „šťastie“ praje. Preto, aby ste sa na svahu cítili naozaj príjemne a užili si každú jednu chvíľu, všetko si dopredu premyslite. Najskôr si zistite dôležité parametre - výšku a hmotnosť. Dôležitú úlohu zohráva aj vek a pohlavie, modely detských, dámskych a pánskych lyží sú v niektorých hodnotách odlišné. Ak ste začiatočníkom, ideálne je, ak sa pri výbere poradíte s odborníkom.
Potom si zadefinujte cieľ tejto zábavy. Ak bude šport pre vás jednorazovou a nepravidelnou zábavou, je lepšie si niektoré vybavenie požičať. Ak plánujete byť na svahu pravidelne, kúpa kompletnej „sady“ bude mať zmysel. Prípadne sledujte akciové letáky, vďaka ktorým sa o výhodných cenách konkrétnych doplnkov dozviete ako prví.

Ako si vybrať správne lyže?
Ak máte vo všetkom, čo sme si spomenuli jasno, môžete prejsť k samotnému výberu základného vybavenia, ktorým sú lyže. Hlavné kritériá pri výbere lyží sú:
• Tuhosť - to znamená úroveň odolnosti materiálu pod vplyvom hmotnosti človeka. Začiatočníci by si mali zvoliť čo najodolnejšie modely, pretože sú ľahšie ovládateľné.
• Dĺžka – tu existuje priemerný vzorec - dĺžka lyží by sa mala rovnať výške osoby mínus 15 cm - pre mužov a 20 - pre ženy. Mal by sa ale brať ohľad aj na váhu lyžiara (najmä pri výraznom prekročení normy) - čím je väčšia, tým by mali byť lyže dlhšie. Práve tu dokonale funguje fyzikálny zákon, ktorý nám je známy už od školských čias: väčšia plocha - menší tlak na povrch - menší prienik do snehu - ľahšie jazdné podmienky.
• Šírka - čím širšie sú lyže, tým vyššia je ich stabilita, čo je fakt, ktorý vyhovuje najmä začiatočníkom.

Ak nepodceníte každý dôležitý detail a budete venovať pozornosť ostatným vlastnostiam tejto výbavy, určite sa vám podarí vybrať kvalitné lyže aj online.

Investujte do kvalitnej lyžiarskej bundy
Výber klasického oblečenia vám asi problémy nerobí. V extrémnych podmienkach je však dobré dbať nielen na kvalitu, ale aj vlastnosti materiálov oblečenia. A presne to sú dôležité faktory výberu lyžiarskej bundy.
Prvým je špeciálna tkanina, z ktorej je bunda šitá – teda membrána. Rieši dve úlohy: odvádza vlhkosť, ktorú naše telo zvyčajne uvoľňuje pri pohybe, a zároveň nás chráni pred vlhkosťou prichádzajúcou zvonku. Tieto vlastnosti sa nazývajú paropriepustnosť a odolnosť proti vlhkosti. Výrobca ich vždy označuje číslami na štítku lyžiarskej bundy.
Ktorý indikátor si ale zvoliť, závisí od toho, čo plánujete v tejto bunde robiť. Napríklad, ak radšej jazdíte pomaly, je pre vás ideálna bunda so základnou výbavou. Pre extrémne podmienky a aktívne jazdenie by vlastnosti membrány mali byť vyššie.
Kvalitné lyžiarske bundy tiež viac odpudzujú vietor a nečistoty. Musíte si ale vybrať modely, ktoré tieto vlastnosti majú. Žiarivé farby a reflexné detaily sú ďalším bezpečnostným prvkom tohto lyžiarskeho oblečenia. Rovnako tak aj podlepené švy, nepremokavé zipsy, nastaviteľná kapucňa, manžety a vetranie na rukávoch - to všetko sú vlastnosti profesionálneho lyžiarskeho oblečenia.

Výber lyžiarok
Lyžiarske topánky, teda lyžiarky by sa mali vyberať rovnakým spôsobom ako klasická obuv - mali by byť pohodlné, priliehavé a zároveň poddajné. Hlavným kritériom pre dobré lyžiarky je aj tuhosť. Rovnako ako v prípade lyží, aj tu sú dostupné modely jednoduchšie, mäkké a vhodnejšie pre začiatočníkov, tuhšie, s ďalšími sponami a zámkami na pripevnenie na lyže profesionálov.
Všetko si teda dôkladne premyslite, aby ste sa na svahu a lyžiach cítili pohodlne.

Komentáre