Štýl

Najlepšie poviedky roka napísali Brontvajová, Kenderová a Piliarová

"Súťaž bola jednokolová, tematicky voľná, neanonymná a zapojiť sa do nej mohli autori s dosiaľ nepublikovanou prácou, priblížila Janotíková."

TASR, 9. septembra 2021 8:29
Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Víťazmi celoštátnej súťaže Mladá slovenská poviedka 2021 sú Daša Brontvajová, Tamara Kenderová a Tatiana Piliarová. Vyhodnotenie za účasti ocenených autorov a členov odbornej poroty sa bude konať v októbri v Dolnom Kubíne, jeho súčasťou bude rozborový seminár spojený s diskusiou. TASR o tom informovala Mária Janotíková z Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne, ktoré je vyhlasovateľom súťaže.

Daša Brontvajová z Oravskej Jasenice získala prvé miesto vo vekovej kategórii 11- až 14-ročných za poviedku Boj proti zlu. Tamara Kenderová z Ružomberka-Bieleho Potoka obsadila prvé miesto vo vekovej kategórii 15 až 19 rokov s poviedkou Nina a starký. Žilinčanka Tatiana Piliarová porotu najviac zaujala v kategórii 20- až 30-ročných s poviedkou Dýchaš v bruškách mojich áčok. „Súťaž bola jednokolová, tematicky voľná, neanonymná a zapojiť sa do nej mohli autori s dosiaľ nepublikovanou prácou,“ priblížila Janotíková.

Ako dodala, do súťaže sa zapojilo 41 autorov zo Slovenska. Prihlásené autorské texty hodnotila odborná porota, ktorej predsedal Július Lomenčík, s členmi Marcelom Pálešom a Dušanom Jarinom.

Mladá slovenská poviedka patrí k vrcholným súťažiam v oblasti literárnej tvorby detí, mládeže a dospelých na Slovensku. Jej poslaním je prezentácia a tvorivá konfrontácia tvorby literárnych talentov.


Komentáre