Štýl

Najdrahšia golfová loptička na svete prišla na 24 hodín do Košíc

"409 diamantov a viac ako 54 karátov. Tak vyzerá najdrahšia diamantová loptička."

Webmagazin.sk, 23. septembra 2019 12:00
Najdrahšia golfová loptička na svete. Foto: ALO diamonds
Okrem zvyčajnej zostavy golfistov hostila Malá Ida aj diamantové loptičky, ojedinelé na svete. Dizajn povestnej golfovej loptičky vytvoril šperkár Alojz Ryšavý pre golfový turnaj European Tour PGA a odvtedy nikto tento majstrovský kúsok neprekonal. Podklady pre výrobu si vyžadovali špičkovú technológiu najnovšieho 3D softvéru a vznikali dva týždne. Základ tvoria 2 pologule z 18-karátového bieleho zlata, ktoré spolu tvoria dokonalú kópiu golfovej loptičky. Loptička je osadená bielymi diamantmi (ručne zasadenými!) najvyššej kvality, spolu 54,30 karátu. Celkovo trvala výroba loptičky skoro štyri mesiace a jej hodnota je približne trištvrte milióna eur.

A čo hovoria na to golfisti? Svoje skúsenosti s diamantovými golfovými loptičkami na turnajoch zhrnul Ivo Weber zo spoločnosti ALO diamonds: „Musím povedať, že golfisti sú najprv rezervovaní voči takýmto neštandardným šperkom, ale keď vidia, ako žiaria diamanty v trávniku, nadchnú sa. Ako znalec luxusných šperkov považujem diamantové loptičky za majstrovský kúsok. Zoskupenie takýchto kvalitných diamantov v takom veľkom množstve je unikátne.“ Diamanty špičkovej kvality boli nakúpené špeciálne na tento účel na belgickej diamantovej burze v Antverpách a ich spracovanie je ukážka šperkárskeho majstrovstva.

„Golf a investovanie sú na prvý pohľad rozdielne oblasti. V oboch však hrá dôležitú rolu vytrvalosť, disciplína a zodpovednosť. Bez nich sa výsledky nedostavia. Na to, aby skončila loptička v jamke, potrebujete dôkladnú prípravu a zvládanie vlastných emócií. Musíte pochopiť, že jeden zlý odpal neznamená prehru v celom turnaji. A rovnako je to aj s investovaním,“ hovorí Maroš Ďurik, generálny riaditeľ Across Private Investments, a dodáva: „Golfový turnaj v Malej Ide sme zorganizovali v nadväznosti na aktivity Acrossu na východnom Slovensku, kde pôsobíme od minulého roka. Malá Ida je pre mňa zároveň osobnou záležitosťou, tu som vyrastal. Náš turnaj má aj charitatívny rozmer, výťažok z neho je určený na pomoc autistickým deťom.“

Na golfovom turnaji predstavili až dve loptičky. Druhou diamantovou loptičkou bola ženská verzia s ružovými zafírmi. jej základ tvorí 18-karátové biele zlato a jeho povrch zdobí 1 432 briliantov špičkovej kvality s váhou 9,22 karátu a 1 431 ružových zafírov, ktorých je o vyše karátu menej. Cena dámskeho golfového klenotu je dostupnejšia, a teda 71 429 eur.


Komentáre