Štýl

Múzeum ukrajinskej kultúry pripravilo počas leta viaceré podujatia

"V areáli amfiteátra vo Svidníku sa v dňoch 29. - 31. júla uskutoční 68. ročník Slávností kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska. "

TASR, 18. júla 2022 12:07
Na archívnej snímke Múzeum ukrajinskej kultúry (MUK) vo Svidníku pri príležitosti ukrajinského Dňa vyšívanky zoorganizovalo v tamojšom skanzene podujatie s názvom Vyšívané objatie. Foto: TASR - Michal Svitok

Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry (SNM - MUK) vo Svidníku pripravilo počas leta pre verejnosť viaceré podujatia. Okrem výstav sa spolupodieľa i na príprave 68. ročníka Slávností kultúry Rusínov -Ukrajincov Slovenska.

Po Národnej rade SR a medzinárodnej bezpečnostnej konferencii Globsec je SNM – MUK vo Svidníku tretím miestom na Slovensku, kde je nainštalovaná fotovýstava veľvyslanectva Ukrajiny v SR s názvom Zločin, ktorý sa nedá odpustiť a zamlčať.

"Návštevníci sa majú možnosť stretnúť s ťažkou realitou na Ukrajine prostredníctvom fotografií reportérov, ktorí riskujú svoje životy, dokumentujú ruské vojnové zločiny a tragédiu ukrajinského ľudu," uviedla pre TASR kultúrno-propagačná manažérka múzea Ľudmila Ražina a doplnila, že výstava nie je vhodná pre slabšie povahy.

V areáli amfiteátra vo Svidníku sa v dňoch 29. - 31. júla uskutoční 68. ročník Slávností kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska.
Na snímke rusínske piesne zo Spiša v podaní speváckej skupiny Pirečko počas Dňa Rusínov v Múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi 12. júna 2021. Foto: TASR František Iván

"Je to najstarší folklórny festival na Slovensku. V programe sa prezentujú ľudové tradície a kultúra pôvodného etnika na severovýchode Slovenska za účasti množstva ľudových folklórnych súborov zo Slovenska aj zo zahraničia. Jedným zo spoluorganizátorov slávností je SNM – Múzeum ukrajinskej kultúry," povedala Ražina.

Program festivalu je zverejnený na sociálnej sieti. V piatok 29. júla bude sprístupnená v priestoroch múzea na Centrálnej ulici výstava fotografií Ladislava Cupera s názvom Fotografie a makrofotografie. Hlavným objektom jeho fotografického záujmu je krajina a jej rozmanité podoby v opakujúcich sa ročných obdobiach. Rovnako sú to aj mestá, existujúce, ale aj zaniknuté dediny, stredoveké hrady a ostatky tradičnej dedinskej architektúry.

"Zaujali ho aj pestrofarebné kroje a životným optimizmom naplnené folklórne slávnosti Rusínov - Ukrajincov Slovenska a ich najcharakteristickejší kultúrny prvok - drevené chrámy východného obradu," doplnila Ražina.

Záujemcovia môžu nielen počas festivalu, ale i počas letnej sezóny navštíviť Národopisnú expozíciu v prírode – skanzen SNM - MUK, ako aj Umelecko-historickú expozíciu – Galériu Dezidera Millyho SNM.




Komentáre