Štýl

Móda v meste: Muži v dlhých parochniach, ženy s odhaleným telom

"Bratislavské módne dni vyšli s kožou na trh - prvý raz vo svojej histórii zorganizovali prehliadku v exteriéri. Vychutnať si štýlovú módu tak mohli nielen pozvaní hostia a novinári, ale stovky ľudí."

Veronika Rosputinská, 14. júna 2014 8:00
Miroslava Luberdová v provokujúcom modeli Jany Pištejovej. Foto: Daniel Kaplavka/STAR production


Bratislavské módne dni patria medzi najprestížnejšie módne podujatia v našej republike. Budúci rok oslávia okrúhle výročie, keď to najlepšie zo slovenskej módy predstavia už desiaty raz. Tento rok, v spolupráci s hlavným mestom, zorganizovali okrem jarnej a jesennej časti aj špeciálnu letnú, ktorú sa rozhodli priniesť medzi ľudí. Módou tak ožilo Hlavné námestie v Bratislave, kam sa na šou mohli prísť okrem pozvaných hostí a novinárov pozrieť aj „bežní smrteľníci“.

Ponuka projektu bola naozaj pestrá. Mali sme možnosť vidieť módu nielen pre dámy, ale rovnako aj pre pánov a dokonca deti. Potešil aj fakt, že organizátori vsadili aj na pestré zloženie modeliek a modelov – po móle sa prešli nielen ostrieľané prefesionálky, ale aj dámy v zrelom veku, čím dali tvorcovia prehliadky opäť jasne najavo, že móda je tu ozaj pre všetkých. V úlohe modeliek sa predstavili aj jedna z organizátoriek Bratislavských módnych dní Mária Reháková či trochu neistá starostka Starého mesta Tatiana Rosová.

Muž alebo žena?


Prehliadky jednotlivých značiek a dizajnérov sa konali v krátkych blokoch, každý sprevádzaný inou hudbou, čo efektne celú šou zdynamizovalo. Vidieť sme mali možnosť modely Michaely Ľuptákovej, Jany Pištejovej, Moniky Lacekovej, Zuzany Hakovej, dvojice Monika Vontszemuová a Katarína Castrovilli, ďalej tvorbu Jaroslavy Wurll Kocanovej, Libora Komosného, Richarda Rozbora, Róberta Vrzalu a diela z dielne Marco Mirelli, Alizé a Dondup.

Móda v srdci Bratislavy Foto: Daniel Kaplavka/STAR production
Pre oko diváka bola veľmi zaujímavá kolekcia šiat Jaroslavy Wurll Kocanovej, ktorá sa pohrala s folklórnym motívom. Ten zaujímavo oživil romantické strihy šiat. Muži zas mohli oči nechať na modelkách, ktoré odhalili kožu v návrhoch Jany Pištejovej. Tá, ako má vo zvyku, použila množstvo čipky, ktorá však miestami pôsobila lacno až vulgárne. Samozrejme, ak návrhárka predstavila kolekciu spodnej bielizne, berieme naše vyjadrenie späť. U mužov však jednoznačne zabodovala najviac. Pohľad na sporo odetú Miroslavu Luberdovú, ktorej model zakryl ozaj len to najnutnejšie, potešil nejedného pána.

Móda v srdci Bratislavy Foto: Daniel Kaplavka/STAR production
Najväčší šum v publiku jednoznačne spôsobil Róbert Vrzala, ktorý predstavil kolekciu pre pánov. Ťažko povedať, kam by v týchto modeloch slovenskí muži chodili, určené boli asi skôr len na mólo. Na tom kúsky odprezentovali modeli v dlhých blond parochniach, diváci stojaci ďalej tak mohli mať sprvu problém určiť, či sa pozerajú na mužov či na ženy.



Opomenúť nesmieme ani detskú módu, ktorá dostala pomerne široký priestor. Detské modelky si vyslúžili veľké ovácie publika, niektoré pôsobili, ako by sa na móle narodili. Rúž si však vizážisti opäť mohli odpustiť. Predsa len, deti by mali byť deťmi. Aj na móle.

Komentáre