Štýl

Minimalizmus sa vám zdá príliš strohý? V tom prípade je tu vintage

"Moderný interiérový dizajn vsádza hlavne na minimalizmus, ktorý sa vyznačuje jednoduchými a čistými líniami a taktiež absenciou akýchkoľvek výrazných ozdobných prvkov. Príde vám takýto štýl príliš strohý a obľubuje skôr absolútny opak? Tak presne pre vás je tu vintage štýl!"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 22. marca 2023 16:56
Ilustračné foto Foto: Halit Sadik / Shutterstock.com
Minimalizmus sa vám zdá príliš strohý? V tom prípade je tu vintage
Moderný interiérový dizajn vsádza hlavne na minimalizmus, ktorý sa vyznačuje jednoduchými a čistými líniami a taktiež absenciou akýchkoľvek výrazných ozdobných prvkov. Príde vám takýto štýl príliš strohý a obľubuje skôr absolútny opak? Tak presne pre vás je tu vintage štýl!

Originálny dizajn, ktorému nevadia ani jemné známky opotrebovania
Vintage nábytok je takpovediac návratom do dôb, keď sa dôraz dával na originálny dizajn a nie na strohú uniformnosť. Ak hľadáte nábytok s originálnym jedinečným dizajnom, rozhodne taký nájdete v kategórii vintage.

K vintage štýlu neodmysliteľne patrí aj patina, či „ošúchanie“, alebo dokonca jemné prasklinky. Pri vintage nábytku však nejde o chyby, ale o jedinečnú súčasť štýlu. Všetky tieto aspekty ešte viac zdôrazňujú, že ide o štýl inšpirovaný krásou minulosti.

Takáto štýlová „opotrebovanosť“ však neznamená, že vintage nábytok je na hranici životnosti. Práve naopak, vyrába sa z kvalitného dreva a kovu, vďaka čomu má bezkonkurenčnú životnosť. Vo vintage štýle má svoje miesto aj sklo a pri dekoráciách aj porcelán.

Jemné farby a bohaté zdobenie
Farby typické pre vintage štýl sú jemné a skôr v prírodných odtieňoch. Ak sa už použijú pestrejšie farby, zvyknú byť vyblednuté, aby bola zachovaná sofistikovaná jemnosť a romantický vzhľad typický pre vintage.

V úvode sme spomínali minimalizmus, ktorý potláča ozdobné prvky a vintage štýl sme uviedli ako jeho opak. A najviac to vidno práve v dekoratívnosti, ktorá sa vo vintage štýle prejavuje napríklad pri úchytkách, či dizajnových zrkadlách. Bohaté vyrezávanie tu nie je ničím výnimočným, práve naopak.

Ak sa rozhodnete svoj interiér zariadiť vo vintage štýle, okrem vintage nábytku nesmiete zabudnúť na rôzne dekorácie, ktoré k tomuto štýlu jednoducho patria. Predsa len, bohato zdobený nábytok a absencia dekorácií by vyzerali zvláštne, takže rôznym soškám, dekoratívnym vankúšikom a iným doplnkom sa v takomto prípade vôbec nebráňte.

Chcete vedieť, kde všetko toto nájdete? No predsa v ponuke Estila.sk. Majú naozaj veľký výber vintage nábytku a rôznych doplnkov od zrkadiel po sošky a podobné dekorácie. Stačí navštíviť ich web a vybrať si.

Komentáre