Štýl

Mesiac fotografie prinesie do Bratislavy vyše 25 výstav

"Nielen priaznivcov fotografie zaujme výstava Antonína Kratochvíla, ktorého portréty Davida Bowieho, Blondie, Johnnyho Deppa či Harvey Keitela sa stali legendárnymi."

TASR, 3. novembra 2022 10:35
Na snímke sprava riaditeľka festivalu Mesiac fotografie Eva Hodek a zakladateľ festivalu Václav Macek počas tlačovej konferencie pred utorkovým otvorením 32. ročníka festivalu Mesiaca fotografie v Stredoeurópskom dome fotografie v pondelok 31. októbra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

November v hlavnom meste opäť patrí Mesiacu fotografie. V poradí 32. ročník festivalu prinesie vyše 25 individuálnych aj kolektívnych výstav slovenských a zahraničných autorov. Vizuál tvorí fotografia českého autora, svetoznámeho fotografa Antonína Kratochvíla. "Pre ústredný motív sme zvolili portrétnu fotografiu z cyklu David Bowie, 1997, pretože portrét je jednou z hlavných tém tohtoročného festivalu," uviedla umelecká riaditeľka festivalu Eva Hodek.

Festivalový program je tradične rozdelený do blokov. Blok Stredná a východná Európa prináša rad autorských výstav, napríklad diela slovenských fotografov Tibora Borského, Miloša Dohnányho, Martina Kollára alebo Juraja Mravca, rovnako aj diela českých umelcov. Maďarskú fotografiu zastupuje Martin Munkácsi a rakúsku Gregor Sailer, poľskú fotografickú tvorbu Michał Szalast a bulharskú fotografiu Denislav Stoychev.

Nielen priaznivcov fotografie zaujme výstava Antonína Kratochvíla, ktorého portréty Davida Bowieho, Blondie, Johnnyho Deppa či Harvey Keitela sa stali legendárnymi. Výstavu svetovo uznávaného českého fotografa Z očí do očí pripravil Stredoeurópsky dom fotografie v spolupráci s Českým centrom v Bratislave.

Hodek na pondelkovej tlačovej konferencii upozornila aj na rozsiahlu výstavu o výnimočnej osobnosti našej hudobnej scény – Mariánovi Vargovi, ktorú v Danubiane pripravili k jeho nedožitým 75. narodeninám českí a slovenskí fotografi.

Festivalový blok Svetová fotografia je zameraný na tvorbu umelcov zo Škandinávie. "Vďaka úspešnej viacročnej spolupráci s festivalom La Gacilly-Baden Photo sme mohli pripraviť veľkolepú výstavu Na Sever!, ktorá predstaví diela známych škandinávskych autorov, akými sú Pentti Sammallahti, Sanna Kannisto, Erik Johansson a Ragnar Axelsson," uvádzajú organizátori k výstave, ktorá dostala priestor v Zoya Gallery i v exteriéri na Michalskej ulici.



Výnimočné miesto v 32. ročníku Mesiaca fotografie patrí podľa Hodek rozsiahlej výstave Erwina Wurma, autora, ktorý "slobodne prekračuje hranice fotografie a sochárstva". Výstavu Umelec prosiaci o milosť oficiálne otvoria v Galérii mesta Bratislavy (GMB) v Pálffyho paláci 9. novembra za účasti autora.

Mesiac fotografie prvýkrát na Slovensku predstaví dielo známeho talianskeho fotografa Giana Butturiniho na veľkoformátovej výstave v Dome umenia. V týchto priestoroch sa uskutoční aj výstava amerického fotografa Nicka Brandta a rakúskej fotografky Christine de Grancy. V Galérii Artotéka predstaví svoj projekt turecká fotografka Cemre Yesil Gönenli.

Sprievodný program ponúkne knižné krsty, diskusie a stretnutia s autormi a kurátormi, konferenciu O (ne)viditeľnosti fotografie/vizuálneho umenia strednej Európy v iných regiónoch EÚ, prednášky, workshopy alebo projekcie venované škandinávskej fotografii a filmu.

Detailný program je dostupný na www.mesiacfotografie.sk.

Komentáre