Štýl

V Múzeu dopravy v Bratislave otvorili výstavu 100 rokov Dunajplavby

"Na výstave nechýbajú ani dobové dokumenty, rôzne strojné a lodné zariadenia, ktoré sa používali na lodiach na Dunaji."

TASR, 21. októbra 2022 12:00
Snímka z otvorenia výstavy 100 rokov Dunajplavby. Výstava v Slovenskom technickom múzeu - Múzeu dopravy pri príležitosti výročia plavebného podniku Slovenská plavba a prístavy potrvá do 31. septembra 2023. V Bratislave 20. októbra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Storočnú históriu plavby na území Slovenska približuje výstava pod názvom 100 rokov Dunajplavby - Príbehy slovenských lodí na riekach, moriach a oceánoch. Otvorili ju vo štvrtok v Slovenskom technickom múzeu – Múzeu dopravy v Bratislave, ktoré výstavu pripravilo v spolupráci so spoločnosťou Slovenská plavba a prístavy, Strednou priemyselnou školou dopravnou v Bratislave a spoločnosťou Korveta.

"Osloví širšie spektrum návštevníkov všetkých vekových kategórií. Na svoje si prídu malí aj veľkí pri pohľade na unikátne modely lodí, ktoré plávali pod vlajkou plavebného podniku," približujú organizátori výstavu zachytávajúcu obdobie vzniku plavebnej spoločnosti v roku 1922 až do súčasnosti.

Plavebné podnikanie v Československu sa začalo už v marci 1919 vznikom Československého dunajského dopravného úradu (ČSDÚ) so sídlom v Bratislave. "Československo mohlo bezplatne používať 19 remorkérov a 460 nákladných člnov z flotily Prvej dunajskej rakúskej paroplavebnej spoločnosti (DDSG) a maďarskej plavebnej spoločnosti (MFTR). ČSDÚ si napokon prenajal od DDSG päť parných bočnokolesových remorkérov a 44 nákladných člnov. Okrem toho dal opraviť väčší počet člnov zadržaných v Komárne," vysvetľuje múzeum genézu ČSDÚ, ktorý s týmto lodným parkom začal 20. októbra 1919 plavebnú činnosť ako prvý na Dunaji vôbec.

Snímka z otvorenia výstavy 100 rokov Dunajplavby. Výstava v Slovenskom technickom múzeu - Múzeu dopravy pri príležitosti výročia plavebného podniku Slovenská plavba a prístavy potrvá do 31. septembra 2023. V Bratislave 20. októbra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský


Ekonomická situácia nového československého štátu sa v prvej polovici roku 1922 stabilizovala natoľko, že štátna správa mohla začať rokovať o založení plavebných akciových spoločností na Dunaji a na Labe. Výstava približuje storočnú históriu plavby na území Slovenska od obdobia vzniku podniku v roku 1922 až do súčasnosti. Návštevníci sa môžu zoznámiť s históriou plavebného podniku formou informačných panelov, veľkoplošných obrazov, máp i dobových artefaktov.

Na výstave nechýbajú ani dobové dokumenty, rôzne strojné a lodné zariadenia, ktoré sa používali na lodiach na Dunaji. Malí aj veľkí návštevníci môžu obdivovať lodné zvony, kotvy rôzneho typu, vrtule, rádiostanice. Svojou veľkosťou ich môže zaujať piest lodného motora s priemerom 350 milimetrov.

Výstava potrvá do 30. septembra 2023.





Komentáre