Štýl

Kaštieľ vo Svätom Antone ožije po troch rokoch slávnosťami sv. Huberta

"V sobotu sa návštevníci môžu zapojiť do Hubertovskej kvapky krvi. Pripravené sú pre nich aj rôzne súťaže."

TASR, 31. augusta 2022 15:46
Známy kaštieľ vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica víta v týchto dňoch prvých návštevníkov po uvoľnení všetkých protipandemických opatrení a po rozsiahlej rekonštrukcii, realizovanej počas uplynulých dvoch rokov. Tento rok v máji si navyše múzeum, ktoré v kaštieli sídli, pripomenie 60 rokov, ktoré uplynuli od jeho založenia. Svätý Anton, 20. apríla 2022. Foto: TASR - Jozef Poliak

V areáli kaštieľa vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica sa 3. a 4. septembra budú opäť po trojročnej prestávke konať celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni sv. Huberta. Pôjde o jubilejný 30. ročník a ukážky práce poľovníkov prídu predviesť nielen slovenskí poľovníci, ale aj ich kolegovia zo zahraničia.

Ako informuje Jana Slaná z oddelenia marketingu Múzea vo Svätom Antone, hlavný program slávností sa nebude konať na nádvorí kaštieľa, ale netradične v zámockom parku. "Slávnostné otvorenie sa začne v sobotu o deviatej hodine poľovníckou hymnou v podaní sólistu Opery SND Otokara Kleina so sprievodom lesných rohov," uviedla.

V sobotu sa návštevníci môžu zapojiť do Hubertovskej kvapky krvi. Pripravené sú pre nich aj rôzne súťaže. "Svoju silu si môžu zmerať aj v hode flinty do žita," dodala Slaná.

Nebudú chýbať ukážky sokoliarov s preletom dravcov, Poľovnícky chodník – poľovníctvo pre deti, ukážky loveckej lukostreľby a taktiky lovu lukom, atraktívny rybolov a špeciality z rýb, výstavy poľovníckych psov. Deti zo ZŠ s MŠ F. Coburga vo Svätom Antone zahrajú detské divadielko Legendu o sv. Hubertovi. "V sobotu popoludní spoznáme aj majstra Slovenska vo vábení jeleňov a ostatnej zveri," pripomenula Slaná.

Návštevníkom bude sprístupnená historicko-poľovnícka expozícia, výstava Poľovnícka galéria, aj výstava Poľovníctvo vo fotografii. V sýpke bude inštalovaná Sieň úcty a slávy poľovníctva na Slovensku a výstava Tri desaťročia Hubertových slávností.

Komentáre