Štýl

Kaštieľ v Vieske nad Žitavou sa uchádza o titul Kultúrna pamiatka roka

"História kaštieľa vo Vieske nad Žitavou je spätá so vznikom Arboréta Mlyňany. "

TASR, 20. marca 2023 12:26
Arborétum Mlyňany Slovenskej akadémie vied (SAV) je chránený areál v obci Tesárske Mlyňany a Vieska nad Žitavou v okrese Zlaté Moravce. Areál má rozlohu 67 hektárov a za chránený bol vyhlásený v roku 1951. V súčasnosti je arborétum vedeckým pracoviskom SAV. Pre verejnosť je sprístupnené celoročne s výnimkou niektorých sviatkov. V Tesárskych Mlyňanoch 10. mája 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Kaštieľ vo Vieske nad Žitavou v okrese Zlaté Moravce sa uchádza o ocenenie Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo kultúry SR, ktoré chce aj týmto spôsobom podporiť vlastníkov národných kultúrnych pamiatok v úsilí o ich záchranu a obnovu. O prestížnu cenu sa môžu uchádzať pamiatky, ktoré boli obnovené či zreštaurované v rokoch 2021 a 2022.

História kaštieľa vo Vieske nad Žitavou je spätá so vznikom Arboréta Mlyňany. Jeho zakladateľ Štefan Ambrózy dal na svojich pozemkoch vybudovať neoklasicistický kaštieľ ako rodinné sídlo. Dvojpodlažná budova postavená podľa projektu Lörincza Balogha bola dokončená v roku 1894. V blízkosti kaštieľa vybudoval Ambrózy-Migazzi pôvodný 40-hektárový park a vytvoril prvú zbierku vždy zelených, prevažne cudzokrajných drevín v strednej Európe.

V roku 1946 prešlo Arborétum Mlyňany pod správu štátu a v roku 1953 sa stalo súčasťou Slovenskej akadémie vied (SAV). Od roku 1963 sú kaštieľ a pôvodný Ambrózyho park národnou kultúrnou pamiatkou. Prvá obnova pamiatky sa uskutočnila po pričlenení Arboréta Mlyňany k SAV, keď sa kaštieľ stal sídlom nového vedeckého pracoviska. V ďalších rokoch bola údržba objektu nedostatočná a nesystematická, čo sa podpísalo pod jeho zlý stavebnotechnický stav.

Prvá fáza obnovy sa začala v roku 2019 a financovala ju SAV, potvrdila akadémia. Počas nej bola zrekonštruovaná poškodená strecha. Súčasťou tejto etapy bolo aj sfunkčnenie veľmi dômyselne vybudovaného systému zachytávania a odvodu zrážkových vôd zo strechy do tzv. Ambrózyho skalky. Následne boli obnovené okenné a dverné výplne plášťa budovy. Najnáročnejšou bola reštaurátorská a umelecko-remeselná obnova omietok a plastickej výzdoby fasád. Obnova exteriéru zásadne zlepšila stav objektu a prinavrátila pamiatke pôvodný neoklasicistický vzhľad.

Kaštieľ bude podľa SAV po obnove naďalej administratívnym sídlom najväčšieho slovenského arboréta a čiastočne bude sprístupnený aj návštevníkom, ktorým bude k dispozícii stála expozícia venovaná zakladateľovi arboréta, knižnica a priestory na zážitkovo-vzdelávacie aktivity.











Komentáre