Štýl

Do boja s Fast fashion sa pustila aj slovenská značka Ladíme

"Každý deň sme vystavení pokušeniam v podobe Fast fashion, kupovať nové veci, aby sme udržali krok s aktuálnymi trendami v módnom svete."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 21. decembra 2021 15:48
Do boja s Fast fashion sa pustila aj slovenská značka Ladíme Foto: Ladime.sk
V tej chvíli mnohokrát zabúdame na fakt, že tieto veci sú častokrát vyrábané v zlých podmienkach, kde ľudské práva sú veľkou neznámou a príroda je znečisťovaná rýchlosťou svetla. Do kedy bude tento začarovaný kruh v textilnom priemysle vôbec únosný? Do tohto boja sa pustila aj slovenská značka Ladime.sk

Mia, zakladateľka slovenskej značky Ladíme, sa snaží vytvárať módu, ktorá sa stáva „módou budúcnosti“. Pridáva ruku k dielu a bojuje proti Fast fashion módneho priemyslu. Prečo si sa rozhodla prestúpiť na druhý breh rieky a venovať sa Slow fashion? Kedy a ako vznikla myšlienka značky Ladíme?
Vždy som mala blízko k móde. Mám rada kvalitné, nevšedné kúsky, trochu vyčnievajúce z davu, avšak pritom donekonečna nositeľné a veľmi praktické. Ako som začala sama tvoriť, rukami mi prešli rôzne druhy materiálov a prirodzene som zistila, čo je kvalitné a do čoho sa oplatí investovať, aby výsledný produkt bol nie len pekný, ale aj príjemný. Prírodné materiály spĺňajú všetky tieto benefity súčasne, a keďže časť mojej tvorby sa venuje detskej móde, ako mame mi záleží, aby deti nosili kúsky neškodné, antialergické a samozrejme príjemné a vkusné. A to čo je dobré pre deti, musí byť predsa dobré aj pre dospelých.
Vo svojom šatníku preferujem minimalizmus, čo vystihuje zopár nadčasových kúskov, ktoré si viem osviežiť rôznymi doplnkami podľa príležitosti. Slow fashion preto pre mňa znamená životný štýl a voľbu nosiť menej kúskov, no zároveň ich aj skutočne vynosiť, lebo všetky sú obľúbené. Myšlienka značky byť slow fashion, teda byť udržateľný a byť zladený s planétou, je jej súčasťou už od roku 2019, kedy značka vznikla. Výber prírodných materiálov, lokálna výroba, ekologické balenie či samotná eko doprava k zákazníkovi sú piliere, ktoré značku Ladíme pevne podopierajú.


Čo definuje Slow fashion? Čo sú tie benefity oblečenia Ladíme, pre ktoré by si ich zákazník mal kúpiť?
Takzvaná pomalá móda dbá na kvalitu a je ohľaduplná k životnému prostrediu a k ľuďom samotným. Oblečenie Ladíme je oblečením budúcnosti, nakoľko už pri samotnej výrobe myslíme na budúcnosť, a to výberom materiálov, ktoré sú v prírode ľahko rozložiteľné a farbené látkami, ktoré nepoškodzujú životné prostredie. Pomalá móda tiež znamená byť trošku originálny. Mať v šatníku kúsky, pri ktorých sa tak ľahko nestane, že na prechádzke stretnete masu ľudí v tom istom a budete sa chcieť radšej vyzliecť. Sú totiž vyrobené v limitovanom počte, rukami miestnych dizajnérov. Snažíme sa tvoriť módu, ktorá vydrží, ktorú si budete chcieť obliecť aj o rok - o dva, originály z jedinečných materiálov. Ladíme je láska k sebe a k svojmu okoliu.

Ako vlastne funguje módny priemysel, že je potrebné proti nemu bojovať?
Módny priemysel s Fast fashion módou je naozaj rýchly, nadmieru produktívny a vo väčšine prípadov zanedbávajúci kvalitu a férovosť k prírode a k okoliu, či mnohokrát k pracovnej sile. Myslím si, že treba prispieť k tomu, aby si ľudia viac uvedomovali hodnotu vecí, a aká práca za tým stojí.
Často krát sa niektorým zdá, že Slow fashion kúsky sú drahé a nemôžu si ich dovoliť. Treba sa na to však pozrieť z iného uhla. Ako som už spomínala, napríklad naše oblečenie predstavuje akýsi módny minimalizmus, ktorý je nadčasový a multikombinovateľný. Nie je preto potrebné mať v šatníku desiatky rôznorodých kúskov za pár eur, ale postačí pár, ktoré sú síce drahšie, ale v konečnom výsledku vás to vyjde rovnako alebo menej. S tým rozdielom, že nákupom u nás podporíte všetky tie pozitíva, ktoré práve Slow fashion vystihujú. Pre lepšie pochopenie, napríklad nohavice z našej dielne šije krajčírka 3 až 4 hodiny. Logicky nemôžu teda stáť 10 či 15 EUR, ako stoja pri produktoch Fast fashion módnych značiek. Veď výsledná predajná cena zahŕňa náklady na materiál (látka, zipsy, gumy, gombíky, nite..), náklady na šitie (mzda krajčírky), náklady na prenájom priestorov, a tiež náklady na dopravu. Ak by sme si toto premenili na drobné, nemusíme si hovoriť koľko je potom asi mzda za prácu krajčírky. A proti tomuto treba určite bojovať a robiť osvetu.




Tvoje modely sú priam nadčasové. Je aj v módnom priemysle dôležité myslieť na budúcnosť?
Ďakujem za otázku. Áno určite je dôležité žiť v budúcnosti už teraz. To ako sa správame teraz a aké nákupné trendy preferujeme ovplyvňuje našu budúcnosť a budúcnosť našich ďalších generácií. Všetci chceme byť trendy a štýloví, avšak to sa nevylučuje s múdrym nakupovaním a konzumom. Myslím, že u každého platí takmer rovnaké správanie, že v šatníku si postupne vybuduje vzťah len k pár kúskom oblečenia. Napríklad každý má v šatníku aj troje rifle, ale len jedny z nich sú najobľúbenejšie a nosí väčšinu času len tie jedny. Preto si myslím, že sa oplatí investovať len do zopár dizajnových kúskov, ktoré budú pre vás stále výnimočné, a ktoré neomrzia.

Z akých materiálov vznikajú vaše oblečenia, viem, že si potrpíte na výber tých najkvalitnejších materiálov...
V Ladíme dbáme veľmi na udržateľnosť a pôvod našich materiálov. Uvedomujeme si dopad nášho správania na planétu. Preto v našej ponuke sú iba materiály s certifikátom EKO-TEX Standard 100, pričom tieto materiály neobsahujú žiadne zdraviu a životnému prostrediu škodlivé alebo nebezpečné látky. Ďalej šijeme z látok s certifikátom GOTS, ktorý zaručuje udržateľnú a zodpovednú výrobu textílií. Ten podčiarkuje transparentnosť a hodnovernosť zabezpečenia kvality materiálov. Preto tieto certifikáty sú pre nás, ale aj pre našu planétu dôležité.

Ekológia a trvalá udržateľnosť je pre Vás dôležitá, oblečenie nerobíte do zásoby a v desiatkach rovnakých kúskov. Vznikajú všetky modely výlučne na objednávku?
Naše modely nevznikajú výlučne na objednávku, ale sa došívajú podľa potrieb našich klientov. V praxi to vyzerá tak, že ja daný strih, látku a model vymyslím, pričom hneď premýšľam aj nad kolekciami. Následne sa modely ušijú a klienti si ich môžu objednať. Ale áno, je pravda, že nešijeme kolekcie v desiatkach alebo stovkách kusov na sklad, ale uspokojujeme dopyt našich klientov. Nechceme teda zbytočným naskladňovaním zaťažovať planétu.

Pre koho sú vaše modely určené, viem, že si ich obľúbili aj niektoré známe osobnosti?
Modely z našej dielne sú pre všetkých, ktorí chcú vyzerať štýlovo a poukázať, že udržateľná móda nemusí byť jednotvárna. Ale Ladíme nie je iba ladiť s našimi najmilovanejšími, ale aj ladiť s našou prírodou a jej požiadavkami na udržateľnejší spôsob života, ktorý vedieme.
Naše ladiace modely má vo svojom šatníku napríklad herečka Lucka Bugalová, modelka Veronika Vágnerová alebo Dušan Plichta, zakladateľ Powerlogy.


Čo Vás inšpiruje, kde beriete nápady, aby boli vaše kúsky vždy jedinečné?
Mňa inšpiruje všetko! Neustále vymýšľam nové nápady, kombinujem a snívam. Väčšina modelov vzniká v noci, kedy všetci spia a ja môžem premýšľať. Potom počas dňa hľadám vhodné látky a potom to už všetko ide samo (smiech).
Určite sme už všetci podľahli reklamám, ktoré na nás vyskakujú počas každodenného života. Avšak veríme, že cesta Slow fashion sa aj na Slovensku stane viac populárna a pri najbližšom nákupe sa rozhodnete nakupovať menej alebo skôr podporovať Slow fashion značky, akou je aj Ladíme. „Pomaly ďalej zájdeš“, je presne príznačné pre poctivú a kvalitnú módu, ktorú vám slovenská značka prináša a ich kúsky vo vašom šatníku zostanú oveľa dlhšie, lebo stále budú trendy.


Modely z kolekcie Ladíme nájdete na eshope www.ladime.sk

Komentáre