Štýl

Dni majstrov priblížia aj tradičné spracovanie ľanu, konopy a žihľavy

"V remeselných dielňach Školy remesiel ÚĽUV si budú môcť deti vyskúšať napríklad točenie na hrnčiarskom kruhu, prácu s drôtom, textilom, drevom i podmaľbou na sklo."

TASR, 30. augusta 2024 10:47
Na archívnej snímke majsterky ľudovej umeleckej tvorby prezentujú paličkovanie čipky počas podujatia Dni majstrov ÚĽUV - 33. ročníka festivalu tradičných remesiel spolu s výrobcami a majstrami ľudovej umeleckej výroby 2. septembra 2023 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) pozýva počas nadchádzajúceho víkendu (31. 8. - 1. 9.) na najväčší mestský festival tradičných slovenských remesiel. Dejiskom podujatia Dni majstrov ÚĽUV bude bratislavské Staré Mesto, kde svoje zručnosti a výrobky predstaví vyše stovka majstrov ľudovej umeleckej výroby a remeselníkov z celého Slovenska.

"Na svoje si prídu tisícky malých i veľkých návštevníkov. Hviezdoslavovo námestie bude hostiť remeselnú rôznorodosť a pestrý kultúrny program, na Rybnom námestí zas v rámci celoročnej témy ÚĽUV-u spoznáte tradičné spracovanie ľanu, konopy a žihľavy," priblížila projektová manažérka ÚĽUV Alena Pastorková. Dodala, že na 34. ročníku festivalu predstavia svoju činnosť aj remeselné kluby pri Regionálnom centre remesiel ÚĽUV v Bratislave.

V remeselných dielňach Školy remesiel ÚĽUV, ktorú nájdu festivalový návštevníci pred Bibianou na Panskej ulici, si budú môcť deti vyskúšať napríklad točenie na hrnčiarskom kruhu, prácu s drôtom, textilom, drevom i podmaľbou na sklo. V programe figuruje i divadelné predstavenie. "Počas festivalu bude na tomto mieste, na originálnom objekte z vŕbového prútia, prebiehať inštalácia k 25. výročiu vzniku Školy remesiel ÚĽUV," informovala Pastorková.

Atmosféru Dni majstrov ÚĽUV 2024 dotvoria gastrozóny s jedlami tradičnej slovenskej kuchyne.

Vstup na podujatie je zdarma.

Komentáre