Štýl

Cínový vojačik je aj názov festivalu detskej knihy

"Pôvodne sa mal festival detskej knihy konať naživo, jeho prvé vydanie pripravovali v zime 2019, zmarila ho však pandémia."

TASR, 30. októbra 2021 11:42
Festival detských kníh Cínový vojačik. Foto: Real Music House

Cínový vojačik je nielen rozprávková postava, ale nazvali tak aj online festival venovaný detskej knihe. "Ponúka rozhovory so spisovateľmi, s ilustrátormi, odborníkmi, ale aj s knihovníkmi, vydavateľmi a k tomu zaujímavé workshopy," uviedla PR manažérka Zuzana Golianová. Za projektom stojí spisovateľka, rozprávkarka, literárna publicistka a autorka učebníc slovenského jazyka pre deti prvého stupňa základných škôl Diana Mašlejová.

Literatúra pre deti podľa nej nedostáva v médiách taký priestor, aký by si zaslúžila. "Web Cínový vojačik, ktorý je vlastne online alternatívou živého festivalu, má za cieľ zábavnou, priateľskou a interaktívnou formou predstaviť deťom detskú knihu a nahliadnuť hlbšie pod povrch jej vzniku," vysvetľuje riaditeľka festivalu Mašlejová.
Foto: Real Music House

Pôvodne sa mal festival detskej knihy konať naživo, jeho prvé vydanie pripravovali v zime 2019, zmarila ho však pandémia. Prvotný projekt sa nakoniec spisovateľka pre deti a popularizátorka čítania rozhodla pozmeniť a preniesť do online prostredia. Webstránka www.cinovyvojacik.sk sa má stať platformou pre diskusie, besedy, workshopy, prednášky, ale aj rozhovory s tvorcami detskej knihy, či ďalšími ľuďmi, ktorí sa podieľajú na popularizácii čítania a rozvoja literatúry pre deti.

"Okrem iného chceme deťom priniesť jedinečný kontakt s autormi, ktorý môže suplovať nedostatok živých besied so spisovateľmi a ilustrátormi, ktorý pandémia priniesla," dodala Mašlejová.


Komentáre