Štýl

Bratislavu prežiarila Biela noc, festival potrvá do 3. októbra

"Festival premiérovo rozžiaril aj Prezidentský palác."

TASR, 20. septembra 2021 12:35
Festival Biela noc opäť rozžiaril Bratislavu. Foto: TASR Jaroslav Novák

Najväčší medzinárodný festival súčasného umenia na Slovensku Biela noc odštartoval v piatok v Bratislave. Do 3. októbra predstaví v exteriéri najmä diela domácich autorov. Takmer 60 umeleckých projektov si môžu pozrieť obyvatelia a návštevníci hlavného mesta v jeho uliciach medzi 19.00 h a polnocou.

Na prechádzke mestom môžu obdivovať objekty, živé performance, svetelné inštalácie, mappingy, v programe figurujú aj premietania či koncerty. Bratislavské Lido ozvláštnia tajuplné svetlá, budovy Národnej banky Slovenska a Slovenského rozhlasu spojí dvojmapping, svetelné inštalácie rozžiaria Medickú záhradu. Biela noc premiérovo rozžiari aj Prezidentský palác. Viaceré lokality dostanú nový rozmer vďaka objektom, sochám a inštaláciám umelcov, ako Erik Binder, Laco Teren, Ilona Németh, Čestmír Suška, Pavel Korbička či Krištof Kintera.
Prvý krát sa do Bielej noci v Bratislave zapojil aj prezidentský palác. Foto: TASR Jaroslav Novák

Umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková zdôrazňuje, že organizátori sa snažili premyslieť koncept podujatia tak, aby podporili domácu umeleckú tvorbu, potešili divákov a zároveň ich nevystavili zbytočnému zdravotnému riziku. "Všetky diela a intervencie sú zdarma vo verejnom priestore a okrem niekoľkých víkendových bonusov v programe si ich návštevníci môžu vychutnať každý večer počas dvoch týždňov. Nemusia sa ponáhľať ani tlačiť v dave – môžu umenie začleniť do svojich bežných prechádzok s rodinou," vysvetľuje Pacáková.

Autori pútavých objektov, inštalácií, performance či zásahov do verejného priestoru pochádzajú najmä zo Slovenska a Česka. Väčšina diel pritom vznikla priamo na mieru festivalu. "Nejde teda o recykláciu už známych a hotových prác – autori tvoria najmä nové diela, ktoré sa navyše často inšpirujú a nechávajú ovplyvniť konkrétnou lokalitou," upozorňujú organizátori. Väčšina diel je dostupná každý večer, pripravili však aj špeciálne akcie, ktoré sa konajú len v konkrétny víkend alebo v obmedzených časoch. Oplatí sa preto sledovať program Bielej noci. S orientáciou v ňom pomôže aj webstránka www.bielanoc.sk a mobilná aplikácia festivalu.
Festival Biela noc potrvá v Bratislave do 3. októbra. Foto: TASR Jaroslav Novák

Priaznivcom súčasného umenia, ktorí nestíhajú prechádzku mestom, ponúka festival aj online vysielanie z miest s vystavenými inštaláciami. Od 20.00 do 23.00 h bude dostupné na jeho profile na sociálnej sieti.

Komentáre