Štýl

Biela noc na fasáde NBS dotvára vianočnú atmosféru v Bratislave

"Svetelné animácie s motívom snehovej vločky budú až do Vianoc premietať na budove Národnej banky Slovenska. V rámci tohtoročnej Bielej noci ich vytvorilo 15 umelcov."

TASR/Webmagazin.sk, 22. decembra 2020 16:08
Biela noc na fasáde NBS v podobe animácií snehových vločiek dotvára vianočnú atmosféru v Hlavnom meste. Foto: NBS

Budova NBS ožije vďaka autorským stvárneniam jedného zo symbolov zimy a Vianoc – snehovej vločky. Pätnásť uznávaných slovenských umelcov spolu vytvorilo svetelnú inštaláciu – každý z nich pripravil svoju autorskú verziu snehovej vločky. Nasvietenie našej budovy bude súčasťou festivalu Biela noc, ktorý sa tento rok koná v netradične inom čase aj podobe - v tzv. vianočnom vydaní.
Animácie pripravili olektív autorov: Andrej Kolenčík, Matej Mazák, Veronika Kocourková, Michaela Chmelíčková, Ester Mládeková, Viktor Frešo, Dorota Sadovská, Ján Šicko, Dominika Žáková, Lucia Tallová, Nina Augustín Šošková, Eva Čarnoká, Boris Vitázek a Ové Pictures (Michaela Čopíková a Veronika Obertová) a kurátorka Zuzana Pacáková.
Biela noc na budove NBS v Bratislave. Foto: NBS

Každý z autorov vidí symboliku vianočnej vločky inak.
Nina Šošková: Snehová vločka. Neexistujú dve rovnaké. A nikdy ani neexistovali, v celej histórii snehových vločiek od kedy k nám z neba padajú...tá naša je inšpirovaná jednoduchými tvarmi, kruhmi, šípkami a pretínajúcimi sa 8 líniami. Veď číslo 8 symbolizuje kozmickú energiu a fakt, že skutočnosť pri otočení čísla 8, tejto arabsky písanej číslice do horizontálnej polohy znázorňuje symbol nekonečna, nesmrteľnosti a neustávajúceho kolobehu.
Lucia Tallová: Vo svojej staršej maliarskej tvorbe som často využívala štruktúru háčkovaných dečiek. Samotné ornamenty pripomínajú snehové vločky a rovnako ako ony, každý ornament vytvorený ručne je jedinečný. Z mojich zásob háčkovaných motívov, som vybrala tie najtypickejšie. Príprava vločiek tak bola nostalgickým návratom k mojim maliarskym začiatkom.
Ové Pictures: Naša snehová vločka sa animáciou zmorfuje na silné objatie dvoch charakterov.
Objatie je totiž práve to, čo tento rok veľmi chýba a tak ho aspoň takto všetkým posielame.

Komentáre