Štýl

Ako si spríjemniť Vianoce vo vlastnom?

"Osamostatnili ste sa a tento rok vás čakajú prvé Vianoce bez rodiny? Asi sami uhádnete, čo aktuálne potrebujete najviac."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 18. novembra 2020 12:36
Foto: IgorAleks / Shutterstock.com
Už ste vyrástli z počítačových hier, farebných ponožiek a elektronických hračiek. Peniaze potrebujete investovať do vašej novej domácnosti. A keďže sa blížia Vianoce a Black Friday je pred nami, máme pre vás pár užitočných tipov.

Potrebujete svetlo
No, samozrejme. Blíži sa zima, ale čo si budeme hovoriť, už aj aktuálna jeseň je poriadne sychravá a temná. Slnko zapadá ešte pred večerou a celý deň sa nesie v pochmúrnej atmosfére pod zatiahnutou oblohou. Aby ste si rozjasnili deň a zohriali srdce, budete potrebovať svetlo. Veľa svetla.

Sviečky sú neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Dotvárajú nostalgickú atmosféru a príjemne voňajú. Ak neviete, kedy a kde ich kúpiť, počas Black Friday kúpite v obchodoch Jysk ligotavé svietniky ako stvorené na vianočný stôl. Kahanec, ktorý ochráni sviečku pred studeným vetrom, si môžete vystaviť aj pred dom či na parapetu. Pútavá rustikálna sviečka prinesie veľa zvedavých otázok. Napríklad: „Kde ste to kúpili?” Okrem spomínaných vecí môžete v Jysku kúpiť aj ďalšie doplnky, ktorými si oživíte najkrajšie sviatky v roku.

Ako zútulniť vianočný stôl
Vianočná hostina po sebe vždy zanechá kopec neporiadku. Okrem toho, sviečky môžu poškodiť lak na stole. Preto je výhodné stôl niečím prikryť. Napríklad vianočným obrusom v červenej farbe. Menej je niekedy viac a platí to aj tu. Nekupujte zbytočne veci, ktoré vám budú pri vianočnej večeri zavadzať. Do stredu stola položte misu s ovocím, vedľa neho vianočne oplátky a čakajte na štedrú večeru.

Ako pripraviť kapra
Ryba na vianočnom stole nesmie chýbať. Tento recept je určený všetkým, skúseným aj začínajúcim kuchárom. Kapra si naporcujte, osoľte, okoreňte a posypte rascou. Na panvicu si pripravte maslo a roztopte ho. Keď je maslo roztopené, položte na panvicu kapra kožou smerom dolu. Grilujeme niekoľko minút, kým nie je mäso biele a upečené. Hotového kapra podávame so šalátom, zemiakmi alebo zemiakovým šalátom. Ak vám takto pripravený kapor nechutí alebo by ste chceli vyskúšať iné recepty, odporúčame si pozrieť videá, kde nájdete niekoľko receptov na prípravu kapra.
Foto: Teresa Kasprzycka / Shutterstock.com

Vianočný stromček: živý či umelý?
Ľudia sa delia na dva tábory. Tých, ktorí uprednostňujú živý stromček, a tých, čo uprednostňujú umelú alternatívu. Oba majú svoje výhody aj nevýhody. Asi najpodstatnejšou výhodou umelého stromčeka je jeho trvácnosť. Vydrží roky, pri dobrej údržbe aj desaťročia. Neopadáva z neho ihličie a následné povianočné upratovanie je podstatne príjemnejšie. Na druhej strane však môžete zabudnúť na živicovú vôňu. To mnohým ľuďom prekáža. Kúpiť si však živý stromček, nie je najlacnejšia záležitosť.

Privítajte Vianoce, aj návštevu
Každá návšteva začína pri vchodových dverách. Oživte ich krásnym vencom vlastnej výroby. Je to jednoduchšie, ako sa môže zdať. Stačí si zohnať základ na veniec, pripevniť vetvičky, šišky, zvončeky a všetko ostatné, čo by ste tam chceli mať a môžete ho zavesiť. Potrebujete viac inštrukcií? Inšpirujte sa týmto videom.

Záver
Ak ste sa len prednedávnom osamostatnili, určite je vám vzácne každé euro. Kúpou umelého stromčeka ušetríte a navyše vám vydrží niekoľko Vianoc. Ak sa predsa len rozhodnete zadovážiť si živý vianočný stromček, kúpte si rovno aj vysávač alebo podlahový čistič.

Komentáre