Štýl

5 tipov, ako žiť ekologickejšie a udržateľnejšie

"Ochrana životného prostredia je pre nás dôležitá, preto sa často stáva témou mnohých diskusií. Avšak, ochranu životného prostredia slová nezaistia, preto je nutné konkrétne kroky aplikovať do praxe. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 20. októbra 2022 13:49
Ilustračné foto Foto: Zastolskiy Victor/Shutterstock.com
Aby ste ale vedeli, akých opatrení sa celý proces týka, inšpirujte sa našimi malými a veľkými tipmi na zlepšenie vašej a našej spoločnej ekologickej rovnováhy.

Dbajte na kvalitu nábytku
Dobrý nábytok je často drahý, o tom niet pochýb. O to dôležitejšie je, aby ste pri výbere dbali na kvalitné materiály a dobré spracovanie. Ak si chcete kúpiť nový nábytok, nemali by ste siahať po tých najlacnejších, inak riskujete, že sa z nábytku nebudete môcť dlho tešiť.

Používajte prírodné materiály
Či už ide o nábytok, textílie alebo dekorácie, prírodné materiály možno použiť v akomkoľvek kontexte. A začať dokonca môžete od samotnej stavby moderného drevodomu.

Prírodou blízky životný štýl však už nie je založený len na dreve a prírodnom kameni. Existuje aj mnoho ďalších rôznorodých materiálov: podlahy z korku, koše zo sisalu, stoličky z ratanu a poťahy na vankúše z ekologicky pestovanej bavlny sú len niektoré z príkladov, ktoré môžete využiť.

Kombináciou pletených, tkaných a viazaných látok vytvoríte navyše vzrušujúce povrchové kontrasty.

Ozdobte priestor rastlinami
Vzduch v miestnosti sa dá ľahko zlepšiť aj použitím určitých rastlín. Ak nemáte dostatok miesta na zemi, mohla by sa vám páčiť zelená stena z machu. Takéto a iné rastliny prečisťujú a okysličujú vzduch, ktorý vydýchate. Na suchý vykurovací vzduch v zime priaznivo pôsobí aj zvýšená vlhkosť, o ktorú sa postarajú v priestore nielen zelené rastliny, ale aj univerzálna strešná fólia.

Vyberajte si čistiace prostriedky šetrné k životnému prostrediu
Prechod na udržateľné čistiace prostriedky neznamená, že musíte kupovať výrobky s menšou čistiacou silou. Ak sa však pozriete na ich ingrediencie, zistíte, že recepty sa spoliehajú skôr na prírodné látky. Bežné čistiace prostriedky na druhej strane často obsahujú aj škodliviny a mikroplasty.

Ak teda chcete udržať v priestore kuchyne poriadok, nielen špeciálny kuchynský drôtený program, ale aj udržateľné čistiace prostriedky by mali byť súčasťou vašej domácnosti.

Elektronické zariadenia používajte dlhodobo a recyklujte ich
Životný cyklus vašich elektronických zariadení by ste mali maximalizovať. Preto ich používajte dovtedy, kým neprestanú fungovať a bude ich skutočne potrebné vymeniť. To vám umožní zlepšiť vašu klimatickú rovnováhu, pretože pri výrobe nových zariadení sa uvoľňuje veľa CO2.

Komentáre