Hudba a film

Zomrel akademický sochár Stanislav Mikuš

"Sochárska portrétová a pamätníková tvorba Mikuša bola venovaná národným dejateľom, matičiarskym tradíciám a hnutiu."

TASR, 8. decembra 2021 11:24
Na snímke súsošie svätého Cyrila a Metoda v Prievidzi, ktoré vyhotovil koncom deväťdesiatych rokov akademický sochár Stanislav Mikuš. Foto: TASR Alexandra Moštková

Po krátkej ťažkej chorobe zomrel 7. decembra v Bratislave akademický sochár Stanislav Mikuš. Bol autorom pomníkových diel k cyrilo-metodskému odkazu i viacerých portrétov národných dejateľov. Napomáhal tiež pamiatkovej obnove pamätníkov k protifašistickým podnetom. Pôsobil aj ako predseda Dozorného výboru Výtvarného odboru Matice slovenskej. TASR o tom informoval Ladislav Skrak, predseda Výtvarného odboru Matice slovenskej.

Stanislav Mikuš realizoval rozsiahly súbor sochárskych diel v architektúre, v oblasti pomníkovej a pamätníkovej tvorby, ako aj v oblasti voľnej tvorby, s osobitným dôrazom na figurálne ženské torzo, akt, respektíve kompozíciu. Venoval sa tiež netradičným vrstveniam dekoratívneho sochárstva, úžitkovým aspektom voľnej sochárskej tvorby určenej do záhradného prostredia a tiež interiérovej dekoratívnej sochárskej tvorbe v oblasti skla, keramiky, v bronze, v kameni či v kujných a liatych materiáloch.

Sochárska portrétová a pamätníková tvorba bola venovaná národným dejateľom, matičiarskym tradíciám a hnutiu. Významné sú aj iniciatívy vo vzťahu k sakrálnym témam, jeho tvorba načiera do tradícií vrátane kresťanskej. Dlhé roky pracoval na monumentálnom zavŕšení súboru diel, na soche Krista, ktorú mal vytvoriť k výročiu návštevy Jána Pavla II. v Petržalke. Jedno z takýchto diel k téme mu dokonca ukradli a dodnes chýba.

Komentáre