Hudba a film

Známa herečka a speváčka Zora Kolínska sa narodila pred 80 rokmi

"Na jej spevácku dráhu a profiláciu repertoáru mala vplyv spolupráca so skladateľom Petrom Smékalom, ktorý pre ňu aranžoval a komponoval. "

TASR, 27. júla 2021 12:47
Herečka a speváčka Zora Kolínska na archívnej snímke. Foto: TASR Rudolf Bihary

Obdivuhodný všestranný talent predvádzala ako vynikajúca herečka a speváčka, ktorá naspievala mnohé evergreeny. Zora Kolínska patrila medzi najpopulárnejšie osobnosti slovenskej divadelnej a hudobnej scény, ktorú si mnohí diváci pamätajú aj z populárnej televíznej relácie Repete.

Od narodenia obľúbenej speváčky, populárnej herečky, nenapodobiteľnej komičky a šarmantnej moderátorky uplynie v utorok 27. júla 80 rokov.

Zora Kolínska sa narodila 27. júla 1941 v obci Kráľova Lehota, ležiacej v okrese Liptovský Mikuláš. V roku 1945 sa rodina presťahovala do Popradu, kde navštevovala základnú školu. Už na nej vyhrávala rôzne súťaže v recitácii. Keď mala osem rokov pri autonehode jej zahynula mama. Po absolvovaní gymnázia v Košiciach sa prihlásila na štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, ktoré ukončila v roku 1962.

Prvé angažmán získala v Krajovom divadle v Trnave (1963-1965), na javisku ktorého stvárnila rozmanité postavy, pričom už vtedy zaujala komediálnym herectvom v úlohách Clarise (Sluha dvoch pánov, 1963), Essie (Pekelník, 1964) či Lisette (Hra lásky a náhody, 1965). Prvýkrát sa predviedla tiež ako speváčka.

Z Trnavy zamierila do bratislavského Divadla poézie. Z neho sa zrodilo v decembri 1968 Divadlo na korze (DnK), ktoré zažiarilo na divadelnom nebi ako kométa. V tomto divadle okrem účinkovania napríklad v Čechovových jednoaktovkách Jubileum - Svadba (1970), v inscenáciách A skameneli v bozku (1970), či Woyzeck (1971) vystupovala tiež ako speváčka v kabaretných programoch Milana Lasicu a Júliusa Satinského.

Zora Kolínska ( v strede ) v úlohe JUDr.Violy Švárnej, Július Satinský (vľavo) ako Rafael Haluza a Milan Lasica (vpravo) ako Svetozár Koreň v hre zaslúžilého umelca Jána Soloviča Kráľovná noci v kamennom mori 29.januára 1983 v bratislavskom Štúdiu Novej scény. Foto: CSTK - Magda Borodáčová


Po nástupe normalizácie a zatvorení Divadla na korze sa stala Zora Kolínska v roku 1971 členkou činohry Novej scény v Bratislave, na ktorej pôsobila až do roku 1990. Práve tento súbor, v ktorom režiséri využili jej mnohostranné nadanie, jej poskytol najväčšie príležitosti. Účinkovala tak v dramatických dielach napríklad Tri sestry (1972) a Ujo Váňa (1974), ako aj v komédiách Žobrácka opera (1966), Chrobák v hlave (1976), Jožko Púčik a jeho kariéra (1979), Kocúrkovo II (1982) i ďalších.

S nahrávaním piesní v Československom rozhlase a v Československej televízii v Bratislave začala Zora Kolínska v roku 1965. Na jej spevácku dráhu a profiláciu repertoáru mala vplyv spolupráca so skladateľom Petrom Smékalom, ktorý pre ňu aranžoval a komponoval. Texty pre ňu písal aj Tomáš Janovic, Milan Lasica a Peter Petiška. Medzi najznámejšie piesne v jej podaní patrí Skús objať dym, s ktorou v roku 1967 vyhrala televíznu súťaž Vyberte si pesničku. Medzi ďalšie hity patrí Tichý hlas, Zabúdaj či úprava ľudovej piesne Červené jabĺčko. Často vystupovala s Ivanom Krajíčkom, s ktorým naspievala známe duety Cesta do neba, Nočné ruže alebo Ponáhľaj sa za ozvenou.

Na archívnej snímke Zora Kolínska a Ivan Krajíček, 13. júna 1968. Foto: TASR - M. Borodáčová


V roku 1971 jej vyšla prvá LP platňa Verše písané na vodu. Od polovice 70. rokov minulého storočia sa umelkyňa venovala predovšetkým divadlu, ako speváčka vystupovala sporadicky, zväčša v televíznych zábavných programoch.

Zora Kolínska sa presadila tiež vo filme - hereckými kreáciami zaujala napríklad v televíznych filmoch Kamarátka pre nás dvoch (1975), Mário a kúzelník (1976), Druhá láska (1977), Stôl pre štrnástich (1978), Mizantrop (1981), Jožko Púčik a jeho kariéra (1983), Portrét Doriana Graya (1988) alebo Rozmar starej dámy (1990).

V období po roku 1989 sa okrem umeleckej činnosti úspešne venovala aj podnikaniu. Vlastnila prosperujúci obchod s nábytkom, ktorý trikrát po sebe získal ocenenie za najkreatívnejšiu expozíciu.

V 90. rokoch 20. storočia pravidelne účinkovala v obľúbenej hudobno-zábavnej relácii Repete, ktorú vysielala Slovenská televízia (STV) a po smrti Ivana Krajíčka prebrala v roku 1997 úlohu moderátorky tohto programu.

Ako 21-ročná sa v deň svojich promócií - v júni 1962 - vydala za Milana Lasicu, s ktorým bola desať rokov. Potom sa stal jej partnerom herec Juraj Kukura, aj tento vzťah po siedmich rokoch skončil. Krátko pred smrťou sa vydala za lekára Igora Petra, s ktorým však už pred tým žila viac ako 25 rokov.

Všestranná umelkyňa a podnikateľka Zora Kolínska zomrela po ťažkej chorobe 17. júna 2002 v Bratislave vo veku nedožitých 61 rokov.

Komentáre