Hudba a film

Živý pamätník Nežnej revolúcie 1989

"Čo pre nás znamená sloboda? Ako sa nám s ňou po desaťročiach totality podarilo vysporiadať?"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 4. novembra 2019 14:30
Spýtaj sa Vašich 89 Foto: Film Generácia, RTVS - rozhlas a televízia Slovenska a Známa firma
Transmediálny projekt Spýtaj sa vašich sa vracia. Tentokrát ako živý pamätník k udalostiam 17. novembra 1989 – Nežnej revolúcie, ktorej 30. výročie si tento rok pripomíname.

Formou dokumentárneho filmu, on-line portálu www.spytajsavasich.sk a diskusií spojených s premietaním, projekt opäť vytrháva historické udalosti z učebníc dejepisu. Otvára diskusiu o tom, ako novembrové udalosti ovplyvnili našu spoločnosť za posledných 30 rokov a snaží sa podnietiť medzigeneračný dialóg tak potrebný k tomu, aby spomienka na totalitnú realitu ostala čo najdlhšie živá.

Práve prebieha crowdfundingová kampaň na podporu projektu a jeho rozšírenie do stredných škôl.
Projekt Spýtaj sa Vašich: 89 má tri časti: film, webstránku a projekcie s diskusiami.

Dokumentárny film Spýtaj sa vašich 89 je pokračovaním filmu k Augustu 1968 a prináša pútavú "oral history” mozaiku spomienok bežných ľudí na tento významný dátum. Vnáša svieži pohľad na prežívanie malých osobných dejín v kontexte veľkých spoločenských zmien s odstupom 30-tich rokov života v slobode. Je akýmsi rozmanitým zamyslením nad transformáciou spoločnosti, jej prepojením na dovtedy uzavretý okolitý svet a privykaniu si na novonadobudnuté práva a slobody. Nesústredí sa na príbehy tvárí známych z revolučných tribún, ale na drobné prežívanie veľkých zmien v každodenných životoch.

Webstránka je interaktívnym online pamätníkom, kde je možné pridávať a zdieľať krátke texty, videá, audionahrávky a fotografie, ktoré sú spomienkami na tieto udalosti ľudí na Slovensku, ale aj po celom svete.

Projekcie filmu s diskusiami odštartujú nočným premietaním na námestí v centre Bratislavy, symbolicky presne 50 rokov po tom, ako sa v meste objavili okupantské tanky. Nasledovať budú projekcie spojené s diskusiami v centrách nezávislej kultúry a na stredných školách po celom Slovensku.

Verejné projekcie s diskusiami odštartujú premietaním filmu počas víkendu 16. – 17. 11. 2019 v Kunsthalle, na Nám. SNP 12 v Bratislave, na počesť 30. výročia Nežnej revolúcie. Nasledovať budú ďalšie projekcie v centrách nezávislej kultúry a na stredných školách po celom Slovensku. K študentom a pedagógom projekt prinášame v spolupráci s občianskym združením Film Expanded, ktoré zastrešuje projekt Dokument na kolesách – alternatívnu distribučnú platformu a mediálne vzdelávanie zamerané na šírenie autorského dokumentárneho filmu a prehlbovanie kritického myslenia.



Distribúcia dokumentu na stredné školy je jednou z kľúčových úloh projektu. Mladšia generácia sa pomocou krátkeho, 27 minútového filmu môže odľahčenou formou ponoriť do udalostí spred 30-tich rokov, kedy sa u nás lámal totalitný režim a obyvatelia sa zoznamovali z novonadobudnutou slobodou. Tú už dnes táto generácia berie úplne automaticky. Okrem vysvetlenia komplikovanosti tejto transformácie spoločnosti má za ambíciu navnadiť študentov na ďalšie preskúmavanie témy buď vo svojej rodine, alebo z dostupnej literatúry. Distribúciu na školách zabezpečuje o.z. Film expanded cez platformu Dokument na kolesách.
Projekt získal podporu od Nadácie otvorenej spoločnosti, RTVS a Ústavu pamäti národa.
Foto: TASR

O autorkách:


Barbora Berezňáková sa po skončení štúdií na VŠMU a New York Film Academy venuje tvorbe krátkych dokumentov a autorských video inštalácií. Momentálne pracuje na svojom dokumentárnom dlhometrážnom debute s názvom Skutok sa nestal, zaujíma sa o osobnú skúsenosť jednotlivca na pozadí politického diania v minulosti. V projekte 68 má na starosti réžiu, rešerše a dramaturgické spracovanie dokrútok danej témy.
Pavlína Morháčová pracuje ako grafická dizajnérka Slovenskej národnej galérie, taktiež stojí za vizuálom kníh Vydavateľstva Absynt zameraného na reportážnu literatúru. Je autorkou projektu alternatívnej mapy Bratislavy M_P_ BA (www.mpba.sk). V projekte 68 figuruje ako spoluautorka námetu a grafická dizajnérka filmu a webu ako platformy na šírenie filmu a pridávania príbehov jednotlivcov.

Réžia: Barbora Berezňáková
Scenár: Barbora Berezňáková
Námet: Barbora Berezňáková a Pavlína Morháčová
Šéfdramaturg dokuumentárnej tvorby za RTVS: Ondrej Starinský
Dramaturgia RTVS: Ondrej Starinský
Producentka za o.z. Film Generácia: Daša Parízková
Asociovaná producentka: Eva Pavlovičová
Koproducent za RTVS: Marek Ťapák
Koproducent za Známa firma: Barbora Berezňáková
Výkonná producentka: Daša Parízková
Kamera: Ivo Miko, Barbora Berezňáková, Radka Šišuláková
Strih: Petra Hoťková
Grading a vizuálna postprodukcia: Andrej Červeň, postprodukčné štúdio Digitrixx
Zvuk: Ivo Durkech
Finálna mixáž filmu: Lukas Kasprzyk, zvukové štúdio Soundline
Hudba: Rolan Kánik, Tomáš Pekarík
Vedúca výrobného štábu za RTVS: Katarína Stankayová
Manažér výroby RTVS: Tibor Horváth
Distribučná premiéra: 15. novembra 2019
Televízna premiéra 17. novembra


Komentáre