Hudba a film

Výnimočný festival Atmosféra sa začne už po desiaty krát

"Návštevníci sa môžu tešiť na literárny program, diskusie na rôzne súčasné témy, workshopy, ale samozrejme aj na hudobný program, ktorý budú tvoriť interpreti a interpretky z troch krajín. "

TASR, 4. augusta 2022 11:04
Festival Amosféra na lúke pri Hontianskych Nemciach. Foto: Festival Atmosféra


Hontianske Nemce a ich okolie ovládne najbližší víkend kvalitný program, chutné gastro a aktivity pre všetky vekové kategórie - jednoducho Atmosféra. Tá sa bude konať už po desiatykrát. “Je neuveriteľné vidieť, kam sa Atmosféra posunula. Teším sa, že projekt, ktorý som si ako študentka na strednej škole vysnívala, dosahuje takéto rozmery,” prezradila hlavná organizátorka, GretkaPavlovová.

Bohatý hudobný a sprievodný program


Festival sa blíži k vypredaniu svojej kapacity, ktorá je tento rok - po výnimočnom pandemickom ročníku - v počte 3000 návštevníkov. Desiaty ročník prinesie najobsažnejší program, aký festival zažil. “Aj napriek tomu, že nám nejde o kvantitu, môžem povedať, že sme v programe narátali približne 70 programových položiek. Program však ide v mnohých smeroch do hĺbky,” prezradila GretkaPavlovová.

Návštevníci sa môžu tešiť na literárny program, diskusie na rôzne súčasné témy, workshopy, ale samozrejme aj na hudobný program, ktorý budú tvoriť interpreti a interpretky z troch krajín. Najdlhšiu cestu bude merať chorvátska kapela Žen. Hontianske Nemce privítajú aj zoskupenia z Českej republiky, ako sú ZvířejménemPodzim alebo vystúpenie Václava Havelku so ženským speváckym zborom Elpida. Zo Slovenska prídu takí účinkujúci, ktorí na Atmosfére už predtým vystupovali - ako sú Para, MedialBanana, Jana Kirschner, či Martin Geišberg, ako aj umelci, ktorých vystúpenie bude atmosférickým debutom - napríklad Timea, duo Lash&Grey a Milan AndréBoronell.
Festival Atmosféra na lúke pri Hontianskych Nemciach. Foto: Festival Atmosféra

Na návštevníkov čakajú výnimočné a magické momenty


Desiaty ročník v sebe zrkadlí spomienku na ostatných deväť rokov a zároveň sa pozerá vpred. Tejto téme sa venuje verejná premiéra a derniéra dokumentu Terezy Michalovej, ktorý nakrútila pred a počas Atmosféry 2021; ako aj retrospektívna výstava Dominiky Bolgáčovej, ktorá, ako naznačuje názov, reflektuje 10 rokov Atmosféry.

Tam však výnimočnosť programu 10. ročníka Atmosféry nekončí. Návštevníci sa môžu tešiť aj na čarovnú Spomienku na Mekyho Žbirku a na báseň o Atmosfére, ktorú napísala poetka Mila Haugová, ktorou otvorí festival; ako aj na komentované sledovanie hviezd, prechádzku s ornitológom a na unikátny koncert Jany Kirschner, počas ktorého bude spievať detské ľudové piesne v osobitých aranžmánoch.

Sprievodný program sa zameriava aj na dôležitú tému duševného zdravia.


Komentáre