Hudba a film

Voda čo ma drží nad vodou

"Film o najväčšej legende (česko)slovenskej poetickej scény - Jozefovi Urbanovi."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 19. novembra 2019 8:30
VODA ČO MA DRŽÍ NAD VODOU Foto: Continental film
Úsmevno - dramatický príbeh jedného z najväčších slovenských básnikov, predstaviteľa takzvanej stratenej generácie. Autora libreta k muzikálu Kráľ Dávid a mnohých známych piesňových textov, ako napríklad Vráť trochu lásky medzi nás, (Money Factor), Len s ňou (Miro Žbirka), ale hlavne Voda čo ma drží nad vodou (Elán).
VODA ČO MA DRŽÍ NAD VODOU Foto: Continental film

Básnika, ktorý bol aj človekom a ktorý bol zároveň aj svojim vlastným protikladom. Génia, ktorý jednoducho síce nebol schopný vyrovnávať sa s nástrahami každodennosti, ale už v svojej tridsiatke bol maturitnou otázkou. Človeka číreho, ako diamant, ale zároveň niekedy aj takého ostrého. Film zachytáva obdobie od nástupu na poetickú scénu, ale hlavne posledných sedem rokov jeho búrlivého života. Jeho lásky, nádeje, sklamania, pády a vzostupy a boj so svojimi vnútornými démonmi. Vrcholí práve napísaním textu Voda čo ma drží nad vodou, popisuje autentické okolnosti jeho vzniku i obrovské nádeje, ktoré doň autor vkladal. Textu piesne, ktorej sa on už nedožil a tragicky zahynul pri autohavárii.



Voda čo ma drží nad vodou
Premiéra: 28. novembra 2019
Žáner: životopisný, dráma, hudobný
Dĺžka: 73 min.
Odporúčaná prístupnosť: tento film je nevhodný pre maloletých do 15 rokov
Formát: 2D
Réžia: Tomáš Magnusek
Scenár: Ondrej Kalamár, Tomáš Magnusek
Hudba: Lukáš Černý
Kamera: Pavel Mědílek
Hrajú: Roman Pomajbo, Robo Roth, Andrea Růžičková – Kerestešová, Martin Dejdar, Lukáš Latinák, Jan Kanyza, Svatopluk Skopal, Miroslav Mejzlík, Jiří Wohanka, Jaroslav Kepka, Alena Procházková, Tomáš Magnusek, Oľga Záblacká, Vašo Patejdl, Ondrej Kalamár

Komentáre