Hudba a film

Vo veku 91 rokov zomrela slovenská herečka Eva Kristínová

"Bola jednou najvýraznejších predstaviteliek ženských postáv najmä v slovenskej literárnej a dramatickej klasike. Jej herecká škála bola široká. Excelentne stvárnila dedinskú jazyčnicu i Lady Macbeth."

TASR/Webmagazin.sk, 15. júna 2020 9:25
Bez popisu Foto: TASR Radovan Stoklasa


Na scéne Slovenského národného divadla pôsobila takmer štyridsať rokov a stvárnila tam vyše osemdesiat silných ženských charakterov. Počas piatich desaťročí hrala v desiatkach klasických slovenských televíznych filmov a inscenácií, nezabudnuteľné boli najmä jej postavy jazyčníc a tvrdých žien ako napríklad v inscenáciách Kubo, Rysavá jalovica, či Bičanka z doliny. Svoje charakterové herectvo však dokázala naplno predviesť aj v dielach svetovej klasiky - Dom Bernadry Alby, Mária Tudorová, Lucrezia Borga, či Cid, ale i vo filmoch Na pochode sa netlieska, Smrť sa volá Engelchen a mnohých ďalších.

Jej život a mladé roky boli poznačené tvrdým osudom jej otca, odsúdeného na smrť nemeckým vojenským súdom, ktorý ako veliteľ vojenského okruhu v Trenčíne odmietol v roku 1939 Nemcom vydať vojenské sklady, cez jeho povýšenie na brigádneho generála v roku 1946 až po jeho degradovanie a prepustenie z armády, potom ako v roku 1948 odmietol vstúpiť do komunistickej strany Česko-Slovenska.

Ako 16 ročná sa Eva Kristínová pridala sa k SNP, kde slúžila ako spojka. V roku 1950 absolvovala Odborný divadelný kurz v Bratislave. Množstvo zaujímavých postáv vytvorila aj v rozhlase, televízii a filme. Bola známa aj v neskorom veku ako činná recitátorka v rozhlase a televízii, s obľubou sa venovala najmä slovenským baladám. Činná bola aj ako šansonierka. Jej repertoár poézie bol široký, ovládala spamäti značnú časť Hviezdoslavovej tvorby. K 80. narodeninám spísal Ján Čomaj jej pamäte vydané pod názvom Spomienky herečky.

Eva Kristínová bola nositeľka Radu SNP II. tr., Čs. medaily Za chrabrosť a Čs. Voj. Medaily Za zásluhy; vyznamenaná Cenou mesta Bratislavy, menovaná zaslúžilou umelkyňou. V roku 2008 jej prezident Ivan Gašparovič prepožičal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.

Narodila sa 5. augusta 1928 v Trenčíne, zomrela v nedeľu 14. juna 2020 v bratislavskom dome seniorov.

Komentáre