Hudba a film

Vo štvrtok príde do kín strhujúca dráma Fatima

"Slovenskí diváci ju uvidia medzi prvými na svete."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 11. augusta 2020 15:32
Fatima Foto: Bontonfilm
Inšpirovali tisíce veriacich, no museli bojovať aj s nedôverou skeptikov. Na filmové plátna prichádza príbeh troch detí, ktoré sa stali svedkami zjavení Panny Márie v portugalskej Fatime. Strhujúcu drámu, nakrútenú podľa skutočných udalostí, uvidia slovenskí diváci a diváčky medzi prvými na svete. Slovensko dostalo od tvorcov výnimku a snímku môže do kín uviesť už vo štvrtok 13. augusta 2020, presne na výročie štvrtého zjavenia.

Príbeh filmu rozpráva o tom, ako sa desaťročnej Lucii, jej bratrancovi a sesternici v roku 1917 viackrát zjavila Panna Mária. Povedala im, že len modlitby a obeta ukončia prvú svetovú vojnu. Napriek snahám o umlčanie detí predstaviteľmi vlády i cirkvi, chýr o zjaveniach sa rozšíril naprieč celou krajinou. Pokojný život detí sa zmenil a upreli sa na ne zraky celého sveta, túžiaceho po mieri. Po rokoch, pri stretnutí s profesorom Nicholsom, známym autorom a skeptikom, Lucia už ako rádová sestra spomína na udalosti svojho detstva, aj na to, akým spôsobom im všetkým zmenili život.

Herecké obsadenie filmu zahŕňa niekoľko hviezdnych mien a tvárí. Dospelú Luciu stvárňuje uznávaná americko-brazílska herečka Sônia Braga, aj u nás známa z filmov ako Aquarius či Zázrak. Desaťročnú Luciu si zahrala Stephanie Gil, ktorá nedávno zažiarila vo filme Terminátor: Temný osud. Harvey Keitel, ktorý prijal úlohu profesora Nicholsa, je hollywoodskou hereckou legendou, obľúbenou vďaka filmom ako Pulp Fiction: Historky z podsvetia, Grandhotel Budapešť, Mladosť či nedávny Írčan. Goran Višnjić, ktorý vo Fatime stvárňuje Artura, je jedným z najúspešnejších chorvátskych rodákov vo filmovom svete, známym sa stal vďaka seriálu Pohotovosť, ale aj filmom Magická posadnutosť či Muži, ktorí nenávidia ženy. Portugalskú herečku Lúciu Moniz si mnohí pamätajú z roly temperamentnej Portugalky vo filme Láska nebeská, vo Fatime sa zhostí úlohy Luciinej matky Márie.

Film Fatima režiséra Marca Pontecorva do kín prináša distribučná spoločnosť Continental film.


Fatima
Premiéra: 13. augusta 2020
Originálny názov: Fatima
Krajina pôvodu: USA, Portugalsko
Rok výroby: 2020
Žáner: historická dráma
Dĺžka: 113 min.
Jazyková verzia: originálna verzia + slovenské titulky
Odporúčaná prístupnosť: tento film je nevhodný pre maloletých do 12 rokov
Formát: 2D
Réžia: Marco Pontecorvo
Scenár: Marco Pontecorvo, Valerio D´Annunzio
Kamera: Vincenzo Carpineta
Hrajú: Harvey Keitel, Goran Višnjič, Sonja Braga, Joaquim de Almeida, Lúcia Moniz, Joana Ribeiro, Alba Baptista, Dinarte de Freitas, Alejandra Howard

Komentáre