Hudba a film

VIDEO: Štefan Štec predstavuje pieseň Duje vitor

"Vietor raz prestane fúkať, stromy sa prestanú kývať, ale láska je večná. Túto krásnu myšlienku pretavil Štefan Štec do textu k rusínskej hudbe."

TASR, 2. februára 2020 8:00
Štefan Štec Foto: TASR – František Iván
Štefan Štec predstavuje singel Duje vitor. Skladba je jednou z rovnomenného albumu, ktorý vydal v novembri minulého roka. Je jeho osobnou výpoveďou o nekonečnosti lásky. TASR o tom informoval PR manažér Tomáš Karpel.

Vietor raz prestane fúkať, stromy sa prestanú kývať, ale láska je večná. Túto krásnu myšlienku pretavil Štefan Štec do textu k rusínskej hudbe, ktorú začul počas svojej výpravy za krásami folklóru v Rumunsku. K skladbe, ktorú objavil na tamojšej tradičnej svadbe, napísal poetický text, a tak vznikla pieseň Duje vitor. Na konečnom zvuku singla spolupracoval s britským producentom Eddiem Stevensom.

„Skladba Duje Vitor pochádza od Rusínov z Rumunska, z oblasti blízko ukrajinských hraníc. My sme tam boli s manželkou na expedícii pred dvoma rokmi. Dostali sme sa aj na jednu svadbu, tam som ju počul prvý raz a nahral som si ju na mobil. Páči sa mi preto, že je rusínska, ale nie z nášho kraja. Mojím cieľom je totiž dostať do nášho priestoru aj vzdialenejší rusínsky folklór. Ja som potom k hudbe napísal text,“ vraví Štec.



Slová pesničky sú v rusínčine. Korešpondujú s mystičnosťou hudby a ospevujú najkrajší ľudský cit. „Spievam tam, že vietor raz prestane fúkať, strom sa prestane kývať, ale láska je večná. Je to silná metafora a chcel som textom povedať, že lásku si treba chrániť. Nielen partnerskú, ale aj lásku k prírode, rodisku. A treba veriť, že premôže všetko, je nekonečná, večná a prežije zlé obdobia, ktoré symbolizuje vietor a nakláňanie stromu. Keď moja manželka počuje túto pieseň, je vždy dojatá. Pripomína jej obdobie, keď sme potrebovali veľa nádeje a lásky, aby sme prekonali niektoré ťažkosti. Pre nás oboch je táto skladba veľmi osobná,“ dodáva spevák.

Mladý folklorista je známy aj tým, že rusínskym ľudovkám dáva nový zvuk, aby sa páčili i súčasným mladým ľuďom. Na tejto skladbe spolupracoval s Eddiem Stevensom, britským producentom a manželom Jany Krischnerovej.

„Dal nás dokopy Peter Riava, hneď mu totiž napadlo, že by to mohlo fungovať. Priznám sa, že ja som bol spočiatku trochu opatrný, ale keď som zistil, že je to vlastne hudobník z Moloka, ktoré som počúval skoro celú strednú školu, vedel som, že náš hudobný vkus môže byť podobný. Stretli sme sa potom v Prahe v štúdiu, sadli sme si, Eddie bol nadšený z hudby aj z môjho spevu. Ja som zas ocenil, že on sa dokázal na pesničku pozerať s nadhľadom, bez hudobných stereotypov. Podarilo sa mu aranžmánmi dokonalo vyjadriť pocity z textu, ktorý som napísal, ale vlastne aj z nádherného prostredia karpatských hôr. Myslím si, že to vyšlo dobre,“ uzatvára Štec.

Komentáre