Hudba a film

VIDEO: Najlepším klubovým filmom za rok 2016 je Sloboda pod nákladom

"Na slávnostnom otvorení v Kine Lumiére odovzdali organizátori festivalu už po deviaty raz Výročné ceny Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK)"

TASR, 5. marca 2017 10:00
Z traileru k filmu Sloboda pod nákladom. Foto: youtube.com
Premiérou nového filmu českého režiséra Bohdana Slámu Baba z ľadu odštartoval v piatok v Bratislave 24. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Na slávnostnom otvorení v Kine Lumiére odovzdali organizátori festivalu už po deviaty raz Výročné ceny Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK). Držiteľmi symbolického filmového kotúča od sklárskeho výtvarníka Pala Macha sa stali ocenení v štyroch kategóriách - Najlepší filmový klub, Najlepší klubový film, Prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu a Prínos svetovej kinematografii. O víťazoch rozhodli hlasovaním zástupcovia 57 slovenských filmových klubov.

Ocenenie najlepší filmový klub roku 2016 patrí Filmovému klubu Iskra v Kežmarku, ktorý odštartoval svoje pôsobenie v novembri 2010 a odvtedy si posilňuje svoje postavenie a obľubu u divákov.

V kategórii Najlepší klubový film uspel slovenský dokument Sloboda pod nákladom. Ocenenie pre snímku, ktorá má na konte už medzinárodné ceny z Kanady, Španielska, Slovinska či Poľska, si osobne prevzal jej režisér Pavol Barabáš. "Ja si veľmi vážim túto cenu, že mi ju udelili klubisti," vyjadril sa dokumentarista. Distribúciu filmu do kín totiž zvažoval, je rád, že nakoniec sa pre ňu rozhodol. Na Slovensku si Slobodu pod nákladom do kín prišlo pozrieť do dnešného dňa viac ako 15.000 divákov.



Výročnú cenu za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu získali dve významné osobnosti. Prvým oceneným bol slovenský spisovateľ, básnik, surrealista, kolážista, patafyzik, esejista, scenárista, dramaturg, výtvarník, kritik a prekladateľ Albert Marenčin. Tento rok oslávil úctyhodných 95 rokov, filmový kotúč si prevzal osobne. Za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu bol ocenený aj Meir Lubor Dohnal. Významný český scenárista, režisér a dramaturg si rovnako prevzal ocenenie osobne a tešil sa najmä z toho, že mu ho udelili na Slovensku. "Pokladám Bratislavu za taký svoj adoptívny domov. Tu som začínal," vyjadril sa ocenený filmár.

Cenu za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu prebral Albert Marinčin


Výročnú cenu za prínos svetovej kinematografii získal rumunský režisér Radu Jude. Práve jeho snímka Aferim! bola zatváracím filmom MFFK Febiofest v roku 2015, kedy aj získal na Berlinale Strieborného medveďa za réžiu. "Tento rok príde počas festivalu do Bratislavy, aby predstavil svoj najnovší film Zjazvené srdcia osobne. Práve počas tohto uvedenia mu bude odovzdaný aj symbolický filmový kotúč," TASR informovala Martina Pašteková z ASFK.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Film Únos pripomína kontroverzné témy našej nedávnej histórie
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Miesto pri mori a Logan: Wolverine
M. Kramár hrá v Muzzikantoch hudobného producenta a v Únose Predsedu
Z. MAURÉRY: Majme vzdelaných ľudí, hlúpi sú ľahko manipulovateľní

Komentáre