Hudba a film

V Poprade sa v stredu začal Medzinárodný festival horských filmov

"Do filmovej súťaže vybrali 56 filmov zo 14 krajín, vrátane deviatich slovenských. Témy 31.ročníka sú najmä horolezectvo, skalné lezenie, jaskyniarstvo, lyžovanie, skialpinizmus a freeride. "

TASR, 13. októbra 2023 17:21
Ilustračná snímka, Foto: TASR/AP

Rekordný počet festivalových minút tento rok prinesie Medzinárodný festival horských filmov (MFHF), ktorý sa pod Tatrami začal v stredu 11. októbra. Riaditeľka festivalu Mária Hámorová uviedla, že v 16 filmových blokoch uvidia diváci takmer 60 filmov. Po troch rokoch protipandemických opatrení nebude festival v online forme, až 1822 filmových minút v rámci 31. ročníka uvidia návštevníci naživo.

Filmový maratón

„Čaká nás naozajstný filmový maratón. Premietať budeme vo veľkej zasadačke na mestskom úrade a v Kine Tatran v Poprade a tiež v Kine Iskra v Kežmarku a Kine Mier v Spišskej Novej Vsi,“ upozornila Hámorová. Do predvýberu festivalovej súťaže sa prihlásilo aj prostredníctvom FilmFreeway 920 filmov, polovica z nich však ani nebola s horskou tematikou. Prešlo nakoniec 105 filmov z 23 krajín sveta a do filmovej súťaže napokon vybrali 56 filmov zo 14 krajín, vrátane deviatich slovenských snímok. Témy aktuálneho ročníka sú najmä horolezectvo, skalné lezenie, jaskyniarstvo, lyžovanie, skialpinizmus, tzv. skimountaineering a freeride.

Medzinárodná porota



Snímky bude hodnotiť trojčlenná medzinárodná porota v čisto mužskom zložení.
Aldo Audisio z Talianska – Bol členom poroty vôbec prvého MFHF v Poprade, svojím širokým záberom sa prostredníctvom siete medzinárodných kontaktov pričinil o šírenie povedomia o horskej kultúre. Okrem iného spolupracoval pri rozbiehaní viacerých festivalov a bol tiež jedným z tvorcov a neskôr aj koordinátorom Medzinárodnej aliancie pre horský film. V súčasnosti sa spolupodieľa na viacerých medzinárodných projektoch, je konzultantom niekoľkých múzeí a kultúrnych inštitúcií.

Michael Dillon z Austrálie – Na prvom ročníku MFHF získal Grand Prix za film Everest – Sea to Summit a už vtedy mal za sebou 20-ročnú kariéru pri nakrúcaní a produkovaní dobrodružných filmov, mnohé z nich z Himalájí a často so Sirom Edmundom Hillarym. Dodnes pôsobí ako kameraman, podieľal sa na vzniku vyše stovky dokumentov o divočine a dobrodružstve a sám je tvorcom niekoľkých diel. Je tiež držiteľom hlavnej ceny Medzinárodnej aliancie pre horský film, za viac ako 50 rokov vynikajúcej práce.

Daniel Buriac z Rumunska – Vyštudovaný filmový režisér a jeden z najúspešnejších rumunských producentov. Pracoval na viacerých oceňovaných filmoch, má za sebou 20-ročnú kariéru. V súčasnosti pripravuje celovečerný debut arménskej režisérky Nory Martirosyanovej Territoria.
Foto:


Nesúťažný film, výstava i besedy s hosťami



„Diváci uvidia aj nesúťažný film Everest - od hladiny mora na vrchol, ktorý mapuje legendárny príbeh Tima Macartneyho-Snapea. Ide o prvého človeka, ktorý vlastnými silami dokázal vystúpiť od hladiny mora na vrchol Everestu,“ doplnila Hámorová.

Súčasťou festivalu bude opäť aj výstava, tento raz organizátori predstavia tvorbu Mareka Kopnického. Súčasťou expozície pod názvom „Čakanie na svetlo“ je 20 jeho obľúbených krajinárskych fotografií, väčšina je z blízkeho okolia Vysokých Tatier a Slovenska. „Láska k fotografii vo mne prebudila ešte väčšiu lásku k prírode, dokonca sa mi stáva, že idem na výlet bez fotoaparátu, čo sa v minulosti nestávalo,“ skonštatoval autor.

Návštevníci sa môžu okrem toho tešiť aj na tradičné besedy s hosťami festivalu. Do Popradu tentoraz zavíta poľský skialpinista Andrzej Bargiel, britsko-americká horolezkyňa a výskumníčka Vanessa O'Brien a manželský horolezecký pár Nives Meroi a Romano Benet. Svoje himalájske dobrodružstvo z tohto roka odprezentuje aj slovenský horolezec Peter Hámor.

Festival vyvrcholí 15. októbra o 17. hodine vyhlásením výsledkov súťaže na mestskom úrade v Poprade.

Bližšie informácie o programe, jednotlivých hosťoch festivalu či sprievodných aktivitách, nájdu návštevníci na stránke www.mfhf.sk

Komentáre